Ga naar de inhoud
Oorbellen van 30.000 euro

Juwelen foetsie bij Fedex, terecht ontslag chauffeur

Naast kostbare juwelen verdwenen bij Fedex ook Rolex-horloges en iPhones. Beeld © ANP

Ondanks het ontbreken van hard bewijs van diefstal mocht pakketverzender Fedex een chauffeur ontslaan, die betrokken was bij de verdwijning van zeer kostbare juwelen.

De 28-jarige man verloor onlangs zijn hoger beroep, en moet nu ook zijn ontslagvergoeding terugbetalen.

Oorbellen van 30.000 euro

Vorig jaar augustus bleek dat Fedex de man ontslagen had, omdat hij als chauffeur betrokken was geweest bij de verdwijning van de kostbare zending van juwelier Schaap & Citroen. Een pakket met oorbellen ter waarde van 30.000 euro was leeg aangekomen bij de ontvanger.

Vervolgonderzoek had bovendien uitgewezen dat er tijdens de diensten van de chauffeur al eerder kostbare zendingen verdwenen. Daarbij ging het om twee Rolex-horloges van 12.500 en 22.000 euro en tachtig iPhones ter waarde van 182.000 euro.

Juwelen,
Lees ook:
Juwelen, Rolexen en iPhones foetsie bij Fedex

De chauffeur ontkende de kostbaarheden te hebben gestolen, maar kon geen verklaring geven voor de verdwijning ervan.

Ontslag

Vorig jaar oordeelde de Rotterdamse kantonrechter weliswaar dat 'hard bewijs' voor diefstal door de chauffeur ontbrak, maar dat diens betrokkenheid bij de verdwijning van alleen al de juwelen zo waarschijnlijk was dat Fedex hem niet in dienst hoefde te houden. Wel kreeg hij een ontslagvergoeding van 4392 euro mee.

Nu blijkt dat de chauffeur geen genoegen nam met die uitkomst, en in hoger beroep is gegaan. In die procedure droeg de man onder meer andere mogelijke scenario's voor de verdwijning van de oorbellen aan. Zo zouden de juwelen gestolen kunnen zijn door een medewerker van Schaap & Citroen, of een Fedex-collega.

Ongeloofwaardig

Uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof Den Haag blijkt dat de chauffeur het hoger beroep beter achterwege had kunnen laten.

Diefstal
Lees ook:
Diefstal armband komt Jumbo-caissière duur te staan

Het hof vindt de alternatieve scenario's voor de verdwijning van de kostbare juwelen mede op basis van camerabeelden en verklaringen van onderzoekers zeer ongeloofwaardig.

Ontslagpremie terugbetalen

Niet alleen blijft het ontslag van de chauffeur daardoor van kracht, ook moet de man de eerder toegekende ontslagvergoeding van ruim 4000 euro terugbetalen.

Het hof vindt het namelijk zo waarschijnlijk dat de verdwijning van de juwelen aan hem wijten is, dat er wel degelijk sprake is van 'ernstig verwijtbaar handelen'. Daarmee verliest de chauffeur waarschijnlijk ook zijn recht op een ww-uitkering.

Aanvullende schadeclaims

Uit de uitspraak blijkt verder dat de zaak hiermee niet is afgedaan. In een aparte strafrechtelijke procedure heeft Fedex een claim tegen de chauffeur ingediend voor de schade van de verdwenen juwelen, horloges en telefoontjes.

Opmerkelijk is ook dat Fedex de schade van de verdwenen oorbellen niet uit zichzelf aan de juwelier heeft vergoed. Daarvoor is de pakketverzender door Schaap & Citroen aansprakelijk gesteld.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief