Ga naar de inhoud
'Liever goedkoper product'

Duurzaam voedsel? We willen er vaak niet meer voor betalen

De biologische boerenmarkt op de Noordermarkt in Amsterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Verdere verduurzaming van de landbouw is lastig, doordat consumenten vaak niet willen betalen voor duurzamere producten als ze ook een ander product kunnen kopen dat goedkoper is.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Als voedsel duurzaam wordt geproduceerd, bijvoorbeeld bij biologische landbouw, dan is dat duurder. Consumenten zouden dan meer moeten betalen, omdat het anders niet uit kan voor boeren en tuiders.

Duurzaam
Lees ook:
Duurzaam vlees tegen een eerlijke prijs staat centraal bij 'crowdbutcher' Grutto

Meer consumenten moeten meer betalen

Een deel van de consumenten wil nu al wel meer geld neerleggen voor duurzaam geproduceerd voedsel. Maar als er meer voedsel duurzaam geproduceerd gaat worden, dan zullen er dus meer consumenten bereid moeten zijn om een hogere prijs te betalen en dat is het probleem, zeggen de onderzoekers. We kiezen namelijk nog vaak liever voor een goedkoper product, ook als is dat niet of minder duurzaam geproduceerd.

Door de focus op de prijs wordt een verdere verduurzaming van de landbouw moeilijker gemaakt. Dat komt overigens niet alleen door Nederlandse consumenten. Een flink deel van de landbouwproducten die in ons land worden geproduceerd wordt namelijk geëxporteerd. En dus zouden ook consumenten in het buitenland bereid moeten zijn om meer te betalen.

Minder
Lees ook:
Minder vlees eten en vliegen door eigen CO2-budget, zo werkt dat

Subsidie, lagere btw en voorlichting

Er is wel een oplossing, denken de onderzoekers. Door subsidies voor boeren die duurzaam produceren en een btw-verlaging voor duurzame producten zou de prijs voor Nederlandse consumenten kunnen worden verlaagd.

En wat de vraag van buitenlandse consumenten betreft: daarvoor zouden duurzaamheidskeurmerken in Europa meer moeten samenwerken om via voorlichting de vraag naar duurzamere varianten te stimuleren.