Ga naar de inhoud
Belangrijk voor huiseigenaren

WOZ omhoog, maar wat is de waarde in jouw buurt? Check het hier

Beeld © ANP

De gemiddelde WOZ-waarde is met 7 procent gestegen naar de hoogste stand ooit. Dat is belangrijk voor huiseigenaren, want op basis van die WOZ-waarde worden een aantal belastingen vastgesteld. Bekijk in de tool hieronder wat de WOZ-waarde bij jou in de buurt is.

Gemeenten stellen jaarlijks de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van elke woning in Nederland vast door te kijken naar de huizenprijzen van een jaar eerder. Daardoor gaat deze waarde met een jaar vertraging omhoog als de huizenprijzen stijgen. Op 1 januari 2021 steeg deze waarde met 7 procent vergeleken met een jaar eerder.

Record

De huizenprijzen braken dit en vorig jaar record op record. Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen ligt het dus voor de hand dat de gemiddelde WOZ-waarde ook de komende jaren blijft stijgen.

Verrast
Lees meer
Verrast door een hoge WOZ-waarde? Je kunt er ook van profiteren

Woningbezitters moeten vaak meer belasting betalen als de WOZ-waarde omhooggaat. Dat komt omdat gemeenten de onroerendezaakbelasting (ozb) en soms ook de rioolheffing hierop baseren. Ook sommige andere belastingen kunnen worden vastgesteld op basis van de WOZ-waarde, zoals de schenkbelasting en erfbelasting.

Aan de andere kant kan de hypotheekrente soms omlaag na een stijging van de WOZ-waarde en wordt het bovendien makkelijker om een huis te verkopen, zo schrijft de Vereniging Eigen Huis op haar website.

Bezwaar
Lees nog meer
Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde? Hier moet je op letten