DSW traditiegetrouw de eerste

Zorgpremie wordt door coronacrisis maand later bekend

27 september 2021 18:25 Aangepast: 27 september 2021 18:52
We moeten nog tot eind oktober wachten voordat bekend is wat de zorgpremie voor 2022 wordt. Beeld © ANP

We moeten een maand langer wachten voordat we weten wat we volgend jaar moeten gaan betalen voor onze zorgverzekering. Door het coronavirus is de berekening complexer en later dan normaal, zegt zorgverzekeraar DSW. Er ontbreekt nog informatie over de gemaakte kosten van 2021, die ziekenhuizen moeten leveren. Eind oktober moet nu duidelijk worden hoeveel de zorgpremie van de basisverzekering stijgt.

DSW komt traditiegetrouw een week na Prinsjesdag als eerste naar buiten met de premie voor volgend jaar. Het vormt een goede graadmeter voor de rest van de verzekeraars, die meestal de lijn van DSW volgen.

Maar er ontbreekt nu 'essentiële externe informatie', aldus het bedrijf. Het gaat dan om een kostenoverzicht voor reguliere zorg en overzicht van de kosten voor coronazorg, zegt bestuursvoorzitter Aad de Groot tegen RTL Z. 

De verzekeraar kijkt voor het vaststellen van de premie van volgend jaar altijd naar de kosten van dit jaar en de verwachtingen voor 2022. "We bepalen de premie normaliter op basis van de kostenoverzichten die we van zorgverleners krijgen", zegt De Groot. "En die overzichten voor reguliere zorg zijn er nog niet. Dat is andere jaren ook zo, maar we kunnen nu ook geen goede inschatting maken doordat er bijvoorbeeld inhaaloperaties zijn geweest."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgpremie DSW als eerste bekend: stijging naar 118 euro per maand

Coronakosten

Nog belangrijker: ook ontbreekt een specificatie van de coronakosten die door zorgverleners zijn gemaakt en die de verzekeraars moeten betalen. "Die kosten krijgen we via een ingewikkelde berekening van de overheid gecompenseerd. Die compensatie krijgen we om de premiestijging te dempen. We hadden bij eerdere berekeningen verwacht dat de coronakosten vanaf juni naar nul zouden dalen door de vaccins, maar dat was niet het geval. Onze berekening moet dus worden aangepast en dat kan pas als we de informatie hebben."

De verschillende verzekeraars hebben bij de ziekenhuizen een coronakostenoverzicht opgevraagd, maar dat is  naar verwachting pas half oktober beschikbaar.

Premie

"Het gaat landelijk om honderden miljoenen euro's , zonder compensatie zou de premie per maand wel met 30 tot 40 euro stijgen. Als we de premie nu met onvolledige informatie vast zouden stellen, moeten we die later weer corrigeren. Dat is niet fijn en kan tot extra ongeruste reacties leiden."

De Groot verwacht ondanks de vertraging dit jaar weer de eerste te zijn die de premies bekend maakt. "Als wij de informatie van de ziekenhuizen niet hebben, dan hebben andere verzekeraars die ook niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgpremie drie tientjes omhoog in 2022, eigen risico blijft gelijk

Loonsverhoging

De overheid sprak al wel een verwachting van de zorgpremie uit. De premie voor de basisverzekering, die verplicht is voor iedere Nederlander, wordt volgend jaar 2,75 euro per maand duurder, verwacht het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarmee komt het maandbedrag uit op ongeveer 125,75 euro. 

De verhoging is nodig vanwege de stijgende zorgkosten. Zo werd vorige week bekend dat zorgpersoneel een loonsverhoging krijgt. Dat zorgt voor een premieverhoging van 13 euro per jaar, iets waar de oppositie in de Tweede Kamer vorige week nog over viel. Er was namelijk een motie aangenomen, waarin stond dat de loonsverhoging door verhoging van de vennootschapsbelasting betaald zou worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boosheid omdat kabinet burger laat opdraaien voor hogere zorgsalarissen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van