'Mensen willen op vakantie'

We boeken nu veel eerder voor de kerstvakantie en wintersport

25 september 2021 15:45 Aangepast: 04 oktober 2021 15:07
'De behoefte om weer op reis te kunnen is heel groot' Beeld © Roompot

Nederlanders boeken meer en een paar maanden eerder hun kerst- of wintersportvakantie dan voor corona het geval was. Het gevolg is dat nu een groter deel van accomodaties is geboekt dan voorheen het geval rond deze tijd van het jaar.

"We merken dat er veel meer wordt geboekt dan in andere jaren", zegt Bert van Duuren, de eigenaar van Chalet.nl, dat chalets en appartementen verhuurt in skigebieden in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië.

Er zitten ook veel doorgeschoven reizen bij, van consumenten die al eerder hadden geboekt, maar die de vakantie door corona noodgedwongen hebben uitgesteld, zegt hij. Maar volgens Van Duuren is er ook sprake van het inhalen van vakanties. "Als je eens in de zoveel jaar met vrienden weg gaat, dan is dit wel het jaar om te gaan", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna gratis op vakantie: huizenruil doen we nu meer in eigen land

'Mensen willen op vakantie'

"De behoefte om weer op reis te kunnen is heel groot", aldus Van Duuren. Het is de vraag of er beperkingen gaan komen met betrekking tot après-ski, maar dit zal waarschijnlijk alleen voor niet gevaccineerden gevolgen hebben, denkt hij. Consumenten willen in ieder geval zo graag, dat dat voor veel van hen niet eens het belangrijkste is, ze zijn al blij dat ze mogen skieën."

Het grootste deel van de klanten van Chalet.nl komt uit Nederland en België.

Hoeveel meer er is geboekt wil Van Duuren niet precies zeggen. Hij houdt het erop dat in de markt als geheel nu 20 procent meer is geboekt  voor de kerst en het komende wintersportseizoen dan voor corona het geval was, "en bij ons is de toename nog wat meer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Roompot en Landal willen fuseren tot Europese vakantiereus

'Veel geboekt en ook veel eerder'

Ook Baptiste van Outryve, woordvoerder van Roompot (dat huisjes verhuurt in 125 vakantieparken in Nederland en in nog eens 64 in Frankrijk, Duitsland, België en Spanje) zegt dat de boekingen hoger zijn dan vorig jaar.

Een specifiek cijfer wil hij uit concurrentieoverwegingen niet geven, maar hij zegt dat het aantal boekingen voor de kerst en de winter al een percentage van twee cijfers hoger is dan vóór corona.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tips: zo blijf je van je smartphone af op vakantie

'Afgelopen weken'

Sowieso wordt er steeds vroeger geboekt, aldus Van Outryve. Voor de zomervakantie is dat nu zelfs vier maanden eerder dan normaal en voor andere vakanties twee maanden.

Voor de kerstvakantie verwacht hij dat Roompot tegen een bezettingsgraad van 100 procent aan zal zitten. In de afgelopen weken hebben consumenten volgens hem veel geboekt en ook veel eerder dan voorheen het geval was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tekort aan stallingsplek voor caravans en campers: 'Alles vol'

'Beperkt geboekt buiten Europa'

Toch merkt niet iedere organisatie dat er meer en eerder wordt geboekt. TUI, bijvoorbeeld, ziet juist dat vakantiegangers last minute reserveren.

"Dat gebeurt veel meer dan voorheen, dat is ook logisch, ze willen meer zicht op maatregelen en in reisrestricties", zegt woordvoerder Petra Kok. Bovendien noemen we nu een boeking last minute als deze drie weken voor vertrek wordt geboekt, voorheen was dat vijf weken voor vertrek, zegt zij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toerisme is groei van meer dan tien jaar kwijt: 'Kolossale klap'

Nog beperkt naar buiten Europa

"We zien wel boekingen voor de kerst, zoals naar Curaçao en de Canarische Eilanden, maar buiten Europa is het aanbod nog erg beperkt. Dat heeft ook te maken met de reisadviezen."

Booking.com, waar je vooral hotels kunt boeken, wil niets kwijt over de vraag of er meer of eerder wordt geboekt. Dat heeft te maken met het feit dat het onderdeel is van het in de VS beursgenoteerde Booking Holdings, zegt een woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van