Ga naar de inhoud
#MeToo

Rederij mag naakte kapitein die zich door matrozen liet masseren niet ontslaan

Kapitein liet zich tegen betaling masseren door ondergeschikten. Beeld © ANP

Een Rotterdamse rederij wil de kapitein van een van haar zeeschepen ontslaan, omdat hij naakt aan boord in de zon lag en zich door matrozen liet masseren. De rechter zet een streep door de ontslagaanvraag.

Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de Rotterdamse kantonrechter.

Zonnebaden en massages

De man was sinds 2011 in dienst van de rederij, die beschikt over een vloot van 32 zeeschepen die over de hele wereld varen. Na een reis als gezagvoerder op een gastanker met 16 personeelsleden vanuit Zuid-Korea in de tweede helft van 2020, ontving de rederij klachten over het gedrag van de man.

In gesprekken gaf de kapitein toe dat hij in zijn vrije tijd graag naakt aan boord in de zon lag. Ook bevestigde hij dat hij zich regelmatig door ondergeschikten, die vaak een Filipijnse of Indonesische nationaliteit hebben, liet masseren.

Om te voorkomen dat zij zich gedwongen zouden voelen, liet hij dat door de bootsman vragen. Ook betaalde hij voor de massages, 20 euro per anderhalf uur.

Ontspanning

Volgens de kapitein vond het naakt recreëren meestal plaats op een bovendek, waar niemand er last van had. Het zonnebaden en de massages zouden bedoeld zijn ter ontspanning en zouden geen seksuele lading hebben gehad. Volgens de kapitein deed hij dit al jaren, en was het nooit een probleem geweest.

Dit
Lees ook:
Dit is de top-10 meest spraakmakende ontslagzaken in 2020

Zijn werkgever vond het echter wel een probleem, en wilde hem na enkele gesprekken op straat zetten. Omdat de partijen onderling geen akkoord bereikten over een vertrekregeling, stapte de rederij in mei naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden.

Volgens de werkgever is er sprake van jarenlang seksueel grensoverschrijdend gedrag, waardoor er een onveilige situatie aan boord ontstond. Volgens de rederij moet zij de veiligheid van alle opvarenden garanderen, en staat de reputatie van het bedrijf op het spel. Daarom zou de kapitein ontslagen moeten worden.

Vrijgevochten jaren zeventig

De kapitein wierp tegen dat hij meerdere malen spijt had betuigd en had beloofd het naakt zonnebaden en de massages te staken. Hij wees erop dat hij was 'opgegroeid in de vrijgevochten jaren zeventig', en pas na de klachten van de werkgever besefte dat zijn gedragingen niet meer in de huidige tijd passen.

De Rotterdamse kantonrechter laat er geen twijfel over bestaan dat hij het gedrag van de kapitein afkeurt.

MeToo discussie

"Naakt zonnen aan boord en het zich door bemanningsleden laten masseren levert ongewenst gedrag van een kapitein op. Dergelijk gedrag tast niet alleen het gezag van de kapitein en hoogste in rang aan boord van het schip aan, maar dat gedrag past bovendien niet in het huidige tijdsgewricht, mede gezien de MeToo-discussie", aldus de uitspraak.

Ambtenaren
Lees ook:
Ambtenaren onder diensttijd naar massagesalons

Aan de andere kant oordeelt de kantonrechter dat er geen sprake was van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook vindt hij dat de rederij de kapitein de gelegenheid had moeten geven om zijn leven te beteren, en onterecht meteen aanstuurde op ontslag.

Ontslagverzoek afgewezen

Daarom wijst de kantonrechter het ontslagverzoek af. Of dat betekent dat de kapitein daadwerkelijk weer op de schepen van de rederij aan de slag kan of dat de werkgever op zoek gaat naar een andere oplossing, is nog onduidelijk.

Advocaat Jelle Kloosterman van de rederij zegt nog niet op de zaak te kunnen ingaan. De advocaat van de kapitein, Michelle de Kip, wilde evenmin een toelichting geven.