Extraatje van 75.000 euro

Campus Heerlen wilde Wet normering topinkomens omzeilen

22 september 2021 15:34 Aangepast: 22 september 2021 19:30
Peter Verkoulen (2e van rechts) bij de opening van de Smart Services Campus Heerlen. Beeld © ANP

Smart Services Campus Heerlen, een initiatief van onder meer de Provincie Limburg en de Universiteit van Maastricht, wilde de Wet normering topinkomens omzeilen via een opmerkelijke salarisafspraak met zijn voormalig directeur. Als gevolg van een conflict tussen de twee is die deal uitgelekt.

De Wet normering topinkomens (WNT) is sinds 2013 van kracht, en is bedoeld om excessieve salarissen en vertrekpremies in de (semi-)publieke sector te voorkomen.

Broedplaats

Twee organisaties uit die sector, de Provincie Limburg en de Universiteit van Maastricht, zetten in 2015 samen met pensioengeldbeheerder APG een project op om gekwalificeerd personeel en goed opgeleide studenten naar Heerlen te trekken en voor de regio te behouden.

In een leeg kantoorpand van APG werd daartoe de zogeheten Smart Services Campus Heerlen gevestigd. Dat moest een zogenoemde 'broedplaats' worden voor 'nieuwe bedrijvigheid, talentontwikkeling en innovaties op het gebied van slimme diensten'.

Salarisprobleem

Voor de leiding van de organisatie zochten de initiatiefnemers een netwerker, die zich langdurig aan het project zou verbinden. Het oog daarvoor viel op Peter Verkoulen, een consultant van automatiseerder Atos.

Alleen: er was een salarisprobleem. Omdat voor de beloning van de functie de harde eis gold dat die zou voldoen aan de Wet normering topinkomens, viel de directeur onder een salarisplafond.

Handige truc

Een contractonderhandelaar van de Provincie Limburg schreef de beoogd directeur destijds dat de WNT 'politiek een hard kader' was, omdat twee van de drie initiatiefnemers van de campus daaraan waren gebonden. "We willen wel ruimte zoeken", schreef de ambtenaar echter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voltallig Limburgs provinciebestuur opgestapt na affaire

Om de functie financieel interessanter voor Verkoulen te maken, bedachten de partijen een handige truc. Zij spraken af dat de directeur bij een vertrek na vijf jaar een gegarandeerde ontslagvergoeding zou krijgen van 75.000 euro.

Extraatje op salarisplafond

Voor Verkoulen zou dat een mooi extraatje zijn van 15.000 euro per gewerkt jaar, bovenop zijn salaris waarvoor dus een plafond gold. Voor de campus was het een manier om de directeur voor een langere periode vast te houden. In een latere mail werd het extraatje omschreven als 'een bindingspremie'.

Maar het liep anders. In de herfst van 2019, dus in zijn vierde jaar bij de Campus Heerlen, besloot Verkoulen uit zichzelf te vertrekken. Hij ging leiding geven aan de Dutch Blockchain Coalition (DBC), een technologisch samenwerkingsverband van bedrijven en overheidsinstanties.

Claim 62.500 euro

Ondanks zijn vroegtijdige vertrek maakte Verkoulen toch aanspraak op het extraatje. In zijn berekening had hij recht op een 'ontslagvergoeding' van 62.500 euro voor de vier jaar en twee maanden die hij voor de Campus Heerlen had gewerkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer van Koophandel omzeilt Wet Normering Topinkomens

De organisatie weigerde het geld te betalen omdat het extraatje alleen zou gelden bij een vertrek na vijf jaar, of in het geval dat Verkoulen buiten zijn schuld onvrijwillig zou moeten opstappen.

Daarop stapte de ex-directeur naar de rechter. Volgens hem was mondeling afgesproken dat hij ook recht zou hebben op 15.000 euro per gewerkt jaar als hij eerder zou vertrekken. Onlangs oordeelde de rechtbank Limburg dat Verkoulen dat met documenten of een getuigenverhoor mag proberen te bewijzen.

Regels aangescherpt

Woordvoerder Marc Ruis van de Provincie Limburg laat weten dat de salarisdeal destijds noodzakelijk werd geacht om Verkoulen de overstap uit het bedrijfsleven te laten maken.

Vandaag de dag zou echter niet meer voor een dergelijke afspraak worden gekozen, zegt hij. "Ook omdat de provincie de afgelopen jaren de regels heeft aangescherpt. Er zijn stappen gezet die verder gaan dan de actuele wetgeving, met name voor wat betreft de partijen die aan de provincie verbonden zijn."

Toezichthouder WNT

Of de campusorganisatie in Heerlen nog wel achter de afspraak om de Wet normering topinkomens te omzeilen staat, is onduidelijk. Astrid Boeijen, de nieuwe directeur van de organisatie, reageerde niet op een terugbelverzoek.

Ook is onbekend wat het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vindt van de salarisdeal. Het ministerie moet toezicht houden op de naleving van de Wet normering topinkomens. "Ik weet niet of we hierover wel iets kunnen zeggen, omdat het een individueel geval betreft, en het onder de rechter is", aldus woordvoerder Anne van Pinxteren van BZK.

Peter Verkoulen laat weten geen bezwaren te zien tegen de salarisdeal. "Ik heb de overstap [naar de Campus Heerlen, red.] gemaakt op basis van de totale set aan afspraken. Zonder dat was ik gewoon bij mijn toenmalige werkgever gebleven, waar ik het prima naar mijn zin had."

Ambities bijgesteld

Begin 2020 bleek overigens dat de Smart Services Campus Heerlen moeizamer van de grond kwam dan gedacht. Volgens dagblad De Limburger werden daarom de teugels bij de organisatie aangetrokken, en de ambities naar beneden bijgesteld. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van