Ga naar de inhoud
Stijgende huizenprijzen

Grens huizenkoopverzekering NHG verhoogd naar 355.000 euro in 2022

Een verkocht huis in de gemeente Schiedam. Beeld © ANP

Huizenkopers die zich graag willen indekken tegen financiële rampspoed met de NHG-verzekering kunnen volgend jaar een duurder huis kopen. Dit jaar geldt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij een huizenkoop tot 325.000 euro, volgend jaar ligt de grens op 355.000 euro.

De verhoging is nodig omdat er steeds minder woningen onder het huidige grensbedrag van 325.000 euro te koop staan, meldt de organisatie achter NHG. In 2020 was het grensbedrag nog 310.000 euro en in 2019 stond de grens op 290.000 euro. De grens wordt berekend op basis van de gemiddelde woningprijs in juni, juli en augustus.

Huizenprijzen stijgen

Omdat er steeds minder huizen worden verkocht met de garantie, verhoogt de organisatie de grens nu opnieuw. De NHG verwacht dat de gemiddelde prijs voor een huis volgend jaar 400.000 euro is. 

In het afgelopen jaar gingen de prijzen met zo'n 18 procent omhoog, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder vandaag

18
Lees ook:
18 procent erbij: wéér stegen huizenprijzen in recordtempo

De NHG werkt als een soort verzekering, om te voorkomen dat huizenbezitters die in de financiële problemen raken met een restschuld blijven zitten als zij hun huis door overmacht moeten verkopen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen door baanverlies, een scheiding of het overlijden van een partner. 

Restschuld kwijtschelden

Via het NHG krijgt de bank of andere hypotheekverstrekker het verschil betaald tussen wat er ooit is uitgeleend om het huis te kopen en wat de woning nog opleverde bij verkoop. De restschuld is vervolgens in handen van NHG, die deze kan kwijtschelden. 

De garantie is bedoeld als laatste zetje om het mogelijk te maken voor starters om een lening voor een huis af te sluiten. 

Dit
Lees ook:
Dit zijn de Prinsjesdagplannen om de wooncrisis aan te pakken

De premie die huizenkopers betalen om gebruik te maken van de NHG wordt ook verlaagd, van 0,7 procent naar 0,6 procent van het hypotheekbedrag. Dat bedrag is volgend jaar dus maximaal 2.130 euro. In ruil hiervoor is het vaak wel mogelijk om een lagere hypotheekrente te bedingen bij de hypotheekverstrekker. Die loopt immers minder risico dankzij de garantie. 

Extra bouwen

In een toelichting waarschuwt de organisatie wel dat het steeds verhogen van de grens om de stijging van de huizenprijzen bij te houden niet de oplossing is. Dat is zorgen voor meer woningen en de NHG is dan ook blij met het extra geld dat het kabinet hier in wil investeren. 

Bouwers: bouwen lost de woningcrisis niet op

03:30