In 2022 zijn er op belastinggebied geen hele grote veranderingen aangekondigd op Prinsjesdag. Toch zijn er wel een paar zaken die veel Nederlanders raken. Wij zetten de belangrijkste voor je onder elkaar.
Als je geregeld thuis werkt, is er goed nieuws. Werkgevers kunnen volgend jaar namelijk een vergoeding van maximaal 2 euro per dag betalen, zonder dat daar belasting over hoeft te worden betaald. Die vergoeding is voor onder meer het verbruik van gas, water en stroom, plus voor zaken als een kopje koffie.
Nu kunnen werkgevers ook netto 2 euro per dag betalen aan werknemers die thuis werken, maar dat gaat ten koste van de vrije ruimte in de werkkostenregeling, of de werkgever moet een veel hoger bedrag uittrekken om na belasting netto 2 euro per dag uit te kunnen betalen, legt Joke Van der Velpen, manager Wet & Regelgeving Team bij HR dienstverlener Visma-Raet, uit.

De regeling maakt het voor werkgevers makkelijker om (gedeeltelijk) thuiswerken te faciliteren, zegt zij. Dat geldt uiteraard alleen voor beroepen waar het ook mogelijk is om thuis te werken. En voor de dagen dat je thuiswerkt, krijg je dan geen reiskostenvergoeding.
STAP-budget
Daarnaast kun je zowel als werkende, maar ook als je geen baan hebt, in 2022 een opleiding volgen, zonder dat jij of je werkgever daarvoor hoeft te betalen. Dit zogeheten STAP-budget van maximaal 1000 euro wordt betaald door het UWV.

Levenslang leren
Daarmee kun je je dus verder ontwikkelen zonder dat je hiervoor afhankelijk bent van je werkgever, aldus Van der Velpen.
Ook voor werkzoekenden kan het handig zijn, want zij kunnen zo makkelijker een baan vinden in een branche waar wel werk te vinden is, zegt de adviseur. "Dit sluit aan bij de visie van de commissie Borstlap dat Nederlanders zich hun leven lang moeten blijven ontwikkelen tijdens hun loopbaan."
Toch koopkrachtdaling door hogere pensioenpremie?
Als je er in 2022 niets bijkrijgt van je werkgever, dan ga je er bij een modaal inkomen maar 7,75 euro per maand op vooruit, zegt Van der Velpen. Dat is een stijging van 0,34 procent.
Maar daarbij is geen rekening gehouden met de eventuele stijging van pensioenpremies. De premies voor 2022 worden pas eind dit jaar officieel bekend gemaakt. Volgens Van der Velpen is de kans groot dat de pensioenpremies meer zullen stijgen dan 0,34 procent en dat betekent dat veel Nederlanders er uiteindelijk toch op achteruit kunnen gaan, aldus Van der Velpen.
Betaald ouderschapsverlof
Met ingang van 2 augustus volgend jaar kunnen ouders (zowel vaders als moeders) in het eerste levensjaar van hun kind negen weken betaald ouderschapsverlof opnemen. Het bedrag is wel gemaximeerd op 50 procent van je dagloon en voor dat dagloon geldt ook weer een maximum.
Dit bedrag wordt elk halfjaar weer opnieuw bepaald. Per 1 juli van dit jaar is het 225,57 euro, oftewel een maandsalaris van zo'n 4900 euro, aldus Van der Velpen. Per 1 januari zal dat een paar euro hoger zijn, denkt zij.

'50 procent is meer dan 0 euro'
"Dit haalt misschien een drempel weg om daadwerkelijk ouderschapsverlof op te nemen", verwacht Van der Velpen. "50 procent is altijd meer dan 0 euro.Tot nu toe is er immers in veel cao's niets over betaald ouderschapsverlof afgesproken, dus als je ouderschapsverlof wilt opnemen, dan is dat dan voor eigen rekening."
Nu kun je ook al ouderschapsverlof opnemen, in totaal 26 keer het aantal uren dat je per week werkt, tot als je kind 8 jaar is. Maar als dat niet geregeld is in je cao, dan krijg je dat niet uitbetaald.
Verder kunnen partners nu al vijf weken betaald verlof opnemen na de eerste zes maanden dat een baby is geboren.