Ga naar de inhoud
Geen zzp'ers

Schoonmaken via app Helpling is uitzendwerk: doorbetalen bij ziekte

Schoonmakers krijgen hun aanwijzingen van consumenten en niet van Helpling, aldus de rechter. Beeld © ANP / Tom van Limpt/Hollandse Hoogte.

Een nederlaag voor online platform Helpling en een overwinning voor vakbond FNV. Volgens het Amsterdamse gerechtshof moeten namelijk schoonmakers die worden ingehuurd via Helpling worden behandeld als uitzendwerkers.

Weliswaar wijzen sommige zaken op een contractuele relatie tussen de schoonmakers en de consumenten waar zij schoonmaken, maar er zijn meer zaken die wijzen op een contract tussen en schoonmakers en Helpling. Dat telt ook nog eens zwaarder, aldus het hof.

Omdat schoonmakers structureel werken bij consumenten en zij hun aanwijzingen krijgen van consumenten en niet van Helpling is niet sprake van een gewone arbeidsovereenkomst, maar van een uitzendovereenkomst, aldus het hof.

Uber
Lees ook:
Uber moet van rechter chauffeurs in dienst nemen

Doorbetalen bij ziekte en transitievergoeding

De gevolgen zijn groot, want de uitspraak betekent onder meer dat als schoonmakers die via Helpling werken ziek zijn, ze doorbetaald moeten worden. Ook hebben ze recht op een transitievergoeding als ze worden ontslagen.

Maar ze hoeven niet te worden betaald volgens de schoonmaak-cao.

FNV:
Lees ook:
FNV: 'Deliveroo en Uber Eats kosten samenleving 32 miljoen euro per jaar'

Uitspraak lagere rechter ongedaan gemaakt

Helpling is een app waarmee je schoonmakers kunt inhuren. Helpling ziet de schoonmakers als zelfstandige ondernemer, maar de FNV was het daar niet mee eens. 

De uitspraak van het gerechtshof gaat in tegen een uitspraak van een lagere rechter. Ruim twee jaar geleden bepaalde de rechtbank van Amsterdam namelijk dat schoonmakers die via Helpling werken niet als uitzendkracht hoeven te worden behandeld, maar die uitspraak wordt nu dus ongedaan gemaakt.

Deel
Lees ook:
Deel maaltijdbezorgers niet verzekerd voor aansprakelijkheid: 'Risico's zijn enorm'

Weer overwinning voor FNV

FNV is al langere tijd bezig met een juridische strijd tegen bedrijven in de zogeheten platformeconomie, oftewel apps die klussen voor freelancers regelen.

Vorige week nog boekte de vakbond een overwinning op de taxi-app Uber, die chauffeurs volgens de rechter in dienst moet nemen.

Is er nog toekomst voor de platformeconomie?

03:12
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief