'Honderdduizenden vaste banen'

Looneis FNV: voor iedereen 100 euro per maand erbij

20 september 2021 12:59 Aangepast: 20 september 2021 19:11
Voor al het werk dat structureel is, moet een vaste baan de norm zijn, aldus FNV. Beeld © Patricia Rehe / ANP / Hollandse Hoogte

Vakbond FNV zet bij de cao-onderhandelingen in 2022 in op een looneis van 100 euro bruto per maand voor iedere werknemer. Dat moet de loonkloof verkleinen.

Omdat de 100 euro loonsverhoging een vast bedrag is, betekent dat bedrag voor Nederlanders met een lager inkomen procentueel een vele hogere loongroei dan voor degenen met een hoger inkomen. Dat verkleint de loonverschillen, aldus vice-voorzitter Zakaria Boufangacha van de FNV.

Daarnaast wil de FNV voor iedere werkende 2 procent loon erbij om de hogere prijzen in de winkels te compenseren. Het Centraal Planbureau ging vorige maand voor 2022 uit van een inflatie van 1,8 procent. ABN Amro gaat uit van een inflatie van 1,2 procent. Maar FNV gaat uit van het inflatiecijfer van oktober van het jaar voorafgaand aan het jaar waarover wordt onderhandeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uber moet van rechter chauffeurs in dienst nemen

De looneisen van FNV komen voor iemand die het minimumloon verdient neer op een loonsverhoging van 7,9 procent en voor iemand die modaal verdient 5,5 procent.

Meer vaste banen

Verder wil FNV dat er meer vaste banen komen in plaats van flexbanen. Het gaat daarbij om honderdduizenden banen, aldus Boufangacha. Absolute aantallen wil hij niet noemen. Wel zegt hij dat voor al het werk dat structureel is, een vaste baan de norm zou moeten zijn.

Ook zet de bond erop in dat werknemers met een zwaar beroep eerder met pensioen kunnen gaan.

FNV wil dat cruciale beroepen aantrekkelijker worden door de lonen te laten stijgen. Ook pleit de bond al langer voor een minimumloon van 14 euro per uur. Dat zou dan door iedereen vanaf 18 jaar moeten worden verdiend.

Door de krapte aan personeel in veel sectoren heeft FNV een goede uitgangspositie, verwacht Boufangacha. "Maar we eisen nu daden, flink meer contracten voor onbepaalde tijd voor al het structurele werk dat er is."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van