KHN verliest

Rechter: nachtclubs mogen niet open na middernacht

17 september 2021 11:18 Aangepast: 17 september 2021 14:19
Feesten na middernacht in de club zit er voorlopig niet in. Beeld © ANP / Arie Kievit

Het Nederlandse nachtleven blijft voorlopig gewoon na middernacht gesloten. Dat heeft de rechtbank Den Haag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door belangenvereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen de staat.

De voorzieningenrechter geeft in het vonnis aan niet bevoegd te zijn om in te grijpen in het politieke besluitvormingsproces, dat nog niet was afgerond op het moment dat de zaak diende. KHN sprak van willekeur omdat het nachtleven gesloten moet blijven, terwijl andere coronamaatregelen worden versoepeld.

De horecalobby eiste dat bij de versoepelingen van 25 september nachtclubs open kunnen onder dezelfde voorwaarden als de overige horeca, evenementen, theaters, bioscopen en concertzalen. Tijdens de persconferentie van 13 augustus liet premier Mark Rutte nog weten dat discotheken tot in ieder geval 1 november gesloten zouden blijven.

'Gedwongen sluiting'

KHN claimt daarom toch een soort van overwinning omdat er in de besluiten van het kabinet van afgelopen dinsdag geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen clubs en discotheken en de rest van de horeca. De branchevereniging beraadt zich nog op vervolgstappen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca boos over plannen kabinet corona check-app en nachtsluiting

De sluitingstijd van middernacht houdt volgens KHN nog wel in dat de exploitatie van nachtclubs feitelijk nog steeds niet kan. Ze worden hiermee in feite gedwongen om gesloten te blijven, omdat clubs het vooral moeten hebben van de nachtelijke uurtjes.

Unmute Us

Overigens loopt er nog een vergelijkbare rechtszaak. Unmute Us, dat tijdens twee protestmarsen tienduizenden mensen op de been wist te brengen, en feestorganisatoren Mojo, ID&T en Apekooi hopen ook via een kort geding het nachtleven weer tot leven te laten komen. 

Zij maken zich naast de verplichte sluitingstijd van middernacht ook boos over de maximale capaciteit van 75 procent. Met deze maatregelen is in hun ogen geen winstgevend evenement neer te zetten. Wanneer dit kort geding dient, is nog niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Evenementenbranche spant kort geding aan tegen de staat

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van