Duurdere grondstoffen

Je huis schilderen? Je bent nu door hogere verfprijzen duurder uit

10 september 2021 15:33 Aangepast: 10 september 2021 17:52
Praxis rekent de hogere verfprijzen door aan consumenten. Beeld © ANP / Thomas Schlijper

Als je je huis binnen of buiten een likje verf wilt geven, dan betaal je daar meer voor dan eerder dit jaar of vorig jaar. Het is voor verfproducenten duurder geworden om verf te maken als gevolg van de gestegen grondstoffenprijzen.

Het Nederlandse AkzoNobel, een van de grootste verfmakers ter wereld en bekend van merken als Flexa, Cetabever en Sikkens, berekent de hogere productiekosten door. Zo zijn de prijzen dit jaar al opgetrokken en er komt nóg meer bij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De 9 meestgestelde vragen rondom het verven van je huis

Gemiddeld 9 procent duurder

In het derde kwartaal zal prijs voor verf van AkzoNobel gemiddeld zo'n 9 procent hoger zijn dan in dezelfde periode een jaar eerder, maakt AkzoNobel bekend.

Het concern produceert niet alleen verf voor consumenten, maar ook verf voor onder meer auto's en schepen. Met hoeveel de prijs voor een potje gebroken wit voor je woonkamer zal stijgen, wil het concern niet zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Foutje gemaakt tijdens het schilderen? Zo los je het op (en zo voorkom je het)

Praxis: verf duurder

Ook Praxis merkt dat de prijzen van verf zijn gestegen. De keten van bouwmarkten moet meer betalen aan onder meer AkzoNobel. Dat is doorberekend aan klanten in de winkel, zegt woordvoerder Daphne Watrin. Hoeveel de winkelprijzen nu zijn opgetrokken wil zij niet zeggen.

Verder wil zij niet zeggen met hoeveel de prijzen in het derde kwartaal zullen worden verhoogd. Praxis is wel op de hoogte gesteld door AkzoNobel over prijsverhogingen, maar er wordt intern nog over overlegd.

Gamma: hogere inkooprijzen

Ook Gamma merkt dat verfproducenten hun prijzen hebben opgetrokken, zegt Desiree Schelle, directeur communicatie. "In de hele wereld is sprake van prijsstijgingen van grondstoffen en transport, dat merken wij ook en dat heeft zeker ook invloed op onze inkoopprijzen en onze verkoopprijzen." 

Hoeveel procent duurder een potje verf of beits bij Gamma nu is, zegt Schelle niet te weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Glanzende of matte verf: hier moet je over nadenken

Prijzen Akzo in tweede kwartaal al 3 procent hoger

De prijzen die AkzoNobel in het tweede kwartaal rekende aan afnemers waren gemiddeld 4,5 procent hoger dan een jaar eerder. De prijs voor decoratieve verven, die je thuis gebruikt voor je schutting of plafond, was in het tweede kwartaal zo'n 3 procent hoger. Andere verfsoorten waren dus nóg duurder geworden.

Het lijkt waarschijnlijk dat bij een verdere prijsverhoging van verf door AkzoNobel in het derde kwartaal ook decoratieve verf duurder zullen worden.

Grondstofprijzen 20 procent hoger

Het concern zelf zegt dat het verwacht dat de grondstofprijzen dit jaar circa 20 procent hoger zullen zijn dan vorig jaar en dat het op koers ligt om die prijsstijgingen door te berekenen. De grondstofprijzen zijn ruwweg de helft van de totale kosten voor AkzoNobel, zodat het voor de hand ligt dat het concern dit jaar de prijzen met zo'n 10 procent zal verhogen.

Dat zou betekenen dat er, na de prijsstijging in het derde kwartaal met circa 9 procent, in het vierde kwartaal nog een kleine prijsstijging zit aan te komen. Hoe dat wordt verdeeld over de verschillende soorten verf heeft het nog niet bekend gemaakt. Verder kan de situatie altijd veranderen als de grondstofkosten meer of minder stijgen dan AkzoNobel nu verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is waarom je binnenverf nooit buiten moet gebruiken

Histor en Sigma ook duurder

AkzoNobel is overigens niet de enige die de prijzen van verf verhoogt. De grote Amerikaanse verfproducent PPG Industries, dat onder andere de verven en lakken van Histor en Sigma maakt, waarschuwde ook voor hogere verfprijzen als gevolg van de leveringsproblemen en gestegen grondstofprijzen.

Het bedrijf verhoogde de prijzen met 5 procent om de extra kosten die worden gemaakt te compenseren. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van