Ga naar de inhoud
Moeizame zoektocht

Kwart starters wacht met samenwonen en kinderen door woningkrapte

Als het lang duurt voor je een geschikte woning kunt vinden, heeft dat nogal wat invloed op je leven. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het heeft nogal wat gevolgen voor veel Nederlanders om een huis te vinden. Dat geldt vooral voor starters op de woningmarkt. Een kwart van hen stelt samenwonen uit vanwege de lange zoektocht naar een geschikte woning.

Dat blijkt uit een onderzoek van ING onder ruim 1100 woningbezitters en starters. Zoals bekend is het vaak lastig om betaalbare woonruimte te vinden. Dat leidt ertoe dat één op de vier starters zegt samenwonen uit te stellen. Ook het krijgen van kinderen wordt door 25 procent op de langere baan geschoven.

Voor doorstromers, Nederlanders die al een woning bezitten en wat anders willen kopen, geldt ook dat ze samenwonen (17 procent) en kinderen krijgen (20 procent) uitstellen, maar wel in mindere mate dan starters.

Singles
Lees ook:
Singles met modaal salaris zo goed als kansloos op koopwoningmarkt

Later zelfstandig wonen

Verder stellen zowel starters als doorstromers de koop van een grotere woning, met bijvoorbeeld een tuin, en de verhuizing naar een andere plaats, buiten de stad of juist daarin, uit. Ook dit komt doordat het lastig is om betaalbare woonruimte te vinden.   

Daarnaast gaat 19 procent van de starters later op zichzelf wonen dan ze eigenlijk zouden willen. Zo blijven ze langer in een studentenflat of in het ouderlijk huis wonen.

Frustratie
Lees ook:
Frustratie bij woningzoekenden: 'Op 24 m2 kan ik geen leven opbouwen'

Lange zoektocht

Met name starters zijn lang op zoek naar een woning. Ruim de helft denkt meer dan een jaar nodig te hebben en 35 procent zelfs meer dan anderhalf jaar. Voor doorstromers is dat laatste percentage 'maar' 17 procent.

Maar liefst 60 procent van de starters maakt zich ook zorgen of ze wel een koopwoning kunnen betalen. Slechts 20 procent van hen denkt dat het geen probleem zal zijn.

Huizen
Lees ook:
Huizen megaduur in Nederland, hier woon je nog wel goedkoop

Gekte op de Nederlandse huizenmarkt? Het kan nog veel krankzinniger

03:01