Kost 250 miljoen

Ruim 200.000 klanten ABN krijgen deel 'woekerrente' terug

06 september 2021 10:06 Aangepast: 06 september 2021 10:13
Klanten betaalden tussen de 50 en 1750 euro te veel aan rente. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

ABN Amro bank gaat meer dan 200.000 Nederlanders te veel betaalde rente op leningen terugbetalen. Daarover is een akkoord bereikt met de Consumentenbond.

Consumenten die sinds 2008 geld leenden voor zaken als een auto of een nieuwe keuken moesten soms een te hoge rente betalen aan ABN Amro.

Het gaat daarbij om leningen met een variabele rente of betaalrekeningen waarbij klanten konden roodstaan. In totaal gaat het om ruim 200.000 klanten van ABN Amro. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ABN Amro schikt in zaak over hypotheekrente, maar niet iedereen is blij

Rente niet meeverlaagd

De bank hield de rente die het berekende gelijk, terwijl de marktrente juist daalde en de rente die ABN Amro aan klanten berekende dus eigenlijk ook hadden moeten dalen.

Dat dit niet gebeurde, leidde ertoe dat klanten tussen de 50 euro en 1750 euro te veel aan rente betaalden. Dat wordt nu rechtgetrokken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rabobank compenseert klanten die te veel rente betaalden voor lening

Dit jaar al geld terug

Klanten zullen de door hen te veel betaalde rente zullen terugkrijgen tussen eind dit jaar en eind volgend jaar.

Het gaat niet alleen om leningen die door consumenten werden bij ABN Amro, maar ook bij Alfam en ICS.

Het terugbetalen van de te hoge rente kost ABN Amro naar eigen zeggen zo'n 250 miljoen euro. De bank heeft daarvan al 30 miljoen euro opzij gezet.  ABN Amro moet in het derde kwartaal nog een last van 'ongeveer' 220 miljoen euro nemen. Dat zal dus de winst drukken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat te doen met je spaargeld als je geen negatieve rente wilt betalen?

Onderzoek woekerrentes

Dat ABN Amro over de kwestie heeft onderhandeld met de Consumentenbond, komt doordat deze in december vorig jaar een onderzoek begon naar woekerrentes.

Eerder dat jaar oordeelde het Klachten Instituut Financiële Dienstverlening (Kifid) al dat ABN Amro, Santander en Vesting Finance te veel rente in rekening brachten bij klanten.

Ook Rabobank

Vorige maand bereikte de Consumentenbond al een overeenkomst met Rabobank over het terugbetalen van te veel betaalde rente aan consumenten.

Het kan zijn dat ook andere banken te hoge rente hebben berekend, aldus de Consumentenbond. Als consumenten denken dat dit voor hen geldt, dan kunnen zij zich nog aanmelden bij de Consumentenbond Claimservice.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van