Maximaal 7000 euro

Carrièreswitch maken? Utrecht biedt geld voor omscholing

03 september 2021 12:49
Archiefbeeld ter illustratie. Beeld © ANP

De gemeente Utrecht trekt geld uit om werkloosheid én krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden. Mensen die nu nog in een kansarm beroep zitten, krijgen de mogelijkheid om zich om te scholen naar een beroep met een beter toekomstperspectief.

Daarbij moet je denken aan omscholing naar de ICT-sector, onderwijs, zorg of bouw, sectoren waar naar verwachting veel mensen nodig zijn in de komende jaren.

De gemeente neemt de kosten voor zowel omscholing als begeleiding op zich, maximaal 7000 euro per persoon. Er is budget om dit traject aan 250 mensen aan te bieden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omscholen van projectleider naar programmeren: 'Het is een gok'

Bovenmodaal

Wie in aanmerking wil komen moet minder dan 40.000 euro per jaar verdienen. Een verrassend bedrag, aangezien dat een bovenmodaal inkomen is (modaal: 36.500 euro bruto). Moet dat geld niet naar mensen die het harder nodig hebben?

"We werken er óók hard aan om bijvoorbeeld mensen te helpen die langdurig in de bijstand zitten", reageert Linda Voortman, de Utrechtse wethouder werk en inkomen, tegenover RTL Z.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden miljoenen naar jobcoaches en omscholing, werkt dat wel?

"Daarnaast vinden we het belangrijk dat mensen die al wel werk hebben, maar graag iets anders willen doen, de kans krijgen om zich om te scholen naar werk dat we heel hard nodig hebben. We zien nu vaak dat mensen denken: ik heb al werk, en het kost geld om me om te scholen, dus laat ik dat maar niet doen. We hopen dat dit mensen stimuleert."

Uitkering voorkomen

Uiteindelijk moet de gemeente daar zelf op de lange termijn ook baat bij hebben. "We willen hiermee voorkomen dat mensen hun werk verliezen, omdat hun baan in de toekomst verdwijnt. Zo kunnen we hopelijk voorkomen dat mensen in een uitkering terecht komen."

Aanmelden voor het traject kan vanaf maandag bij het Leerwerkloket van de regio Utrecht.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van