Ga naar de inhoud
Hevige concurrentie

Weer laagterecords hypotheekrente: 'Binnenkort onder 1 procent'

Beeld © Getty

De hypotheekrente blijft maar dalen. Voor de verschillende rentevaste periodes zijn daardoor nieuwe laagterecords bereikt. En het duurt niet lang meer of we gaan rentes zien ónder de 1 procent.

Dat meldt hypotheekbemiddelaar De Hypotheker. Vooral bij hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dus boven de grens van 325.000 euro, daalden de rentetarieven opnieuw, mede door stevige concurrentie van aanbieders.

Die azen volgens de bemiddelaar momenteel vooral op kopers die een huis aanschaffen zonder NHG. Dat komt omdat de meeste huizen die nu verkocht worden zonder NHG over de toonbank gaan.

Dat is weer een gevolg van de hard gestegen huizenprijzen. Vorig kwartaal kostte een gemiddeld huis 410.000 euro, maakte makelaarsvereniging NVM twee maanden geleden bekend.

'Starters
Lees ook:
'Starters op de woningmarkt lenen vaak veel te veel'

'Binnenkort onder de 1 procent'

Voor een rentevaste periode van 10 jaar met NHG was de gemiddelde rente afgelopen maand 1,01 procent. De Hypotheker verwacht zelfs dat dat tarief binnenkort onder de magische grens van 1 procent zal zakken.

Door de krapte op de huizenmarkt blijven de aanbieders van hypotheken elkaar beconcurreren, verwacht topman Michel van den Akker van De Hypotheker. Het aantal hypotheektransacties neemt af, en aanbieders willen hun plekje in de markt niet kwijt, waardoor ze (zeer) lage tarieven aanbieden.

Alle rentevaste periodes goedkoper

Wil je de rente langer vastleggen dan 10 jaar, dan zie je ook lagere tarieven. Bij een hypotheek waarbij je de rente vastlegt voor 20 jaar, betaal je nu gemiddeld 1,36 procent rente.

Het
Lees ook:
Het verruimen van de hypotheeknormen is riskant voor economie

Voor een hypotheek waarbij je 30 jaar zekerheid hebt, ligt de gemiddelde rente op 1,57 procent.

'Langere tijd laag'

De Hypotheker verwacht dat de rentes nog wel een tijd laag zullen blijven. De concurrentie blijft hoog door de krappe huizenmarkt, en dat maakt dat de verschillen tussen rentevaste periodes steeds kleiner worden.

"Ook verwachten we dat centrale banken hun ruime monetaire beleid zullen voortzetten, wat zorgt voor stabiliteit op de financiële markten", zegt Van den Akker.

In deze video legt Roland Koopman uit waarom woningen bijbouwen op korte termijn geen oplossing biedt voor problemen op de woningmarkt, en waarom er moet worden gekeken naar de lage hypotheekrente:

Problemen op de woningmarkt: bijbouwen heeft geen zin, de rente moet omhoog

02:47

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van