Ga naar de inhoud
Psychisch ongezond

Kwart jongvolwassenen somber en depressief door coronacrisis 

Jongeren demonstreren tegen de coronamaatregelen. Beeld © Manon Bruininga/ANP

Bijna één op de zes Nederlanders boven de twaalf jaar was het afgelopen halfjaar psychisch ongezond als gevolg van de coronacrisis. Met name jongeren tussen de 18 en 25 jaar ondervinden de gevolgen: een kwart van hen voelde zich somber en depressief.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder 10.000 Nederlanders. De mentale gezondheid wordt gemeten op basis van vijf aspecten: somberheid, zenuwachtigheid, in de put zitten, rust en kalmte én gelukkig zijn.

Hoogste sinds 2001

Met 15,5 procent staat dit aantal op de hoogste stand sinds 2001, het jaar waarin het CBS begon met het bijhouden van de mentale gezondheid. De afgelopen 20 jaar schommelde dit percentage gemiddeld rond de 10 procent, waar mensen in de winter vaker aangeven minder lekker in hun vel te zitten dan in de zomer.

De verschillen tussen de verschillende leeftijdsgroepen zijn opvallend. Binnen alle groepen is het aandeel van mensen met mentale gezondheidsproblemen sinds de uitbraak van corona toegenomen, maar bij jongeren – en dan met name studenten – is de toename een stuk groter. Bij 65-plussers zijn de verschillen het kleinst.

Het CBS geeft niet aan waarom Nederlanders zich mentaal ongezonder zijn gaan voelen, maar de oorzaak laat zich makkelijk raden. Eerder onderzoek toonde al aan dat de sluiting van scholen, universiteiten, discotheken en andere uitgaansplekken een negatieve impact heeft op de stemming van jongeren.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief