Ga naar de inhoud
'Vuile honden'

Hof: boa die collega's beledigde werd onterecht ontslagen

Beeld van een boa ter illustratie. Beeld © ANP

Een bijzonder opsporingsambtenaar (boa) van de gemeente Maastricht had eind vorig jaar niet ontslagen mogen worden omdat hij met een groep bevriende collega's 'respectloze, gezagsondermijnende en aanstootgevende' appjes stuurde over andere collega's en leidinggevenden.

Dat oordeelt het gerechtshof in Den Bosch in een onlangs openbaar geworden uitspraak.

De 48-jarige man werkte sinds 2012 als bijzonder opsporingsambtenaar voor de gemeente Maastricht. Sinds eind 2019 was hij gedetacheerd bij de gemeente Sittard-Geleen. Daar ontstond in de loop van vorig jaar onvrede binnen de eenheid over teamleiders en andere leidinggevenden.

'Vuile honden'

Een kleine groep van vijf bevriende boa’s uitte hun ongenoegen in een Whatsapp-groep die ooit door de ambtenaar uit Maastricht was aangemaakt voor een etentje. De man noemde collega’s daarin 'piemels', en had het over een leidinggevende 'die maar wat riep'.

De collega's van de man lieten zich in de Whatsapp-groep nog veel grover uit. Zo noemden zij collega's en leidinggevenden 'vuile honden' en schreven dat een teammanager 'eens goed droog in de kont moet worden genomen door een man of vijf'.

Dit
Lees ook:
Dit is de top-10 meest spraakmakende ontslagzaken in 2020

Over een zoon van een leidinggevende werd gezegd: "Mongolen hebben meestal ook kinderen als mongool." 

Ontslag op staande voet

Een van de deelnemers aan de groep deed uiteindelijk melding van de appjes bij de gemeente Sittard-Geleen, die daarop drie boa's op staande voet ontsloeg. Ook de gedetacheerde opsporingsambtenaar, die inmiddels was teruggekeerd naar de gemeente Maastricht, werd door zijn werkgever op straat gezet.

Eind vorig jaar oordeelde de kantonrechter van de rechtbank Limburg dat de gemeenten de vier ambtenaren niet hadden mogen ontslaan. Volgens de rechter was het gedrag ongepast en strijdig met de voor boa's geldende integriteitsregels, maar waren er ook verzachtende omstandigheden.

Boa's
Lees ook:
Boa's die collega's uitscholden in appgroep onterecht ontslagen

Zo werden de uitlatingen gedaan binnen een besloten appgroep. Ook had de kantonrechter er oog voor dat boa's onder lastige omstandigheden moeten werken, mede als gevolg van het toezicht op de naleving van de coronamaatregelen.

Hoger beroep

De gemeente Maastricht blijkt zich echter niet bij de uitspraak van de kantonrechter te hebben neergelegd. Om de gedetacheerde boa alsnog te kunnen ontslaan, ging de werkgever in hoger beroep.

Daarbij voerde de gemeente opnieuw aan dat de beledigingen in de Whatsapp-groep onacceptabel waren. Verder werd de man onder meer verweten dat hij zou hebben gelogen over de inhoud van de Whatsapp-gesprekken en het gebruik van zijn werktelefoon.

Aanstootgevend

Uit een uitspraak van het gerechtshof ’s Hertogenbosch blijkt, dat de gemeente eerder deze maand ook het hoger beroep heeft verloren. Het hof is met de gemeente eens dat de uitlatingen in de Whatsapp-groep 'respectloos, gezagsondermijnend en aanstootgevend' zijn. Toch vinden de rechters dat geen reden om de man op straat te gooien.

Ontslag
Lees ook:
Ontslag na uitmaken leidinggevende voor 'fucking dictator'

Volgens het hof zijn de uitlatingen begrijpelijk, tegen de achtergrond van de onvrede die heerste onder de boa's in de gemeente. Het zou gaan om stoere kroegpraat onder vrienden in een privé-appgroep, die diende als uitlaatklep voor het afreageren van frustraties, stelt het hof. 

Streep door ontslag

Daarbij neemt het gerechtshof in overweging dat de uitlatingen van de man minder ernstig waren dan die van zijn collega's. Ook vinden de rechters niet dat hij verplicht was om de andere deelnemers van de appgroep tot de orde te roepen.

Daarmee wordt een streep gezet door het ontslag. Of de ambtenaar daadwerkelijk nog voor de gemeente aan de slag gaat, is onbekend. De advocaat van de man is deze week onbereikbaar voor commentaar en de gemeente wil geen toelichting op de zaak geven. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief