Ga naar de inhoud
Sociale binding ontbreekt

Nieuwe collega alweer op zoek: 'Baan valt vaak tegen door corona'

Nieuwe medewerkers zijn vaker alweer op zoek naar nieuwe baan, in vergelijking met pre-corona. Beeld © Getty

Vergaderen met mensen die je nog nooit in het echt hebt gezien en werkzaamheden die behoorlijk verschillen met wat je beloofd is tijdens die leuke sollicitatiegesprekken. Starten met een nieuwe baan in coronatijden is een crime. Personeel dat tijdens de coronacrisis is begonnen met een nieuwe baan is daarom vaak alweer op zoek naar nieuw werk, merken recruiters.

"Veel mensen missen de sociale binding met het bedrijf waar ze zijn gestart", signaleert José Bokhorst, directeur bij recruitmentbureau Robert Walters. "En bedrijven zijn stil komen te staan tijdens de coronacrisis. Daardoor hadden veel nieuwkomers andere verwachtingen van hun nieuwe job. Veel van die verwachtingen zijn niet uitgekomen."

Onzeker

Een herkenbaar verhaal voor Sophie* (32), die in 2020 als adviseur begon bij een overheidsinstelling. "Bij elke nieuwe baan heb je een paar weken of maanden nodig om je draai te vinden. Tijdens zo'n eerste periode ben je dan altijd wat onzeker, je wil jezelf bewijzen en je vraagt je af of je het wel goed doet. Maar door corona duurt dat nu dus al anderhalf jaar", legt ze uit.

"Op een gegeven moment denk je dan: nu moet ik wel gewend zijn. Maar, eigenlijk voel ik me na een ruim een jaar nog steeds niet thuis op mijn werk", vervolgt ze.

Ook Iryna (39) begon eind vorig jaar met een nieuwe baan in het bedrijfsleven, op een financiële afdeling. "Het had een promotie voor mij moeten betekenen. Ik zou verantwoordelijkheden krijgen en me kunnen ontwikkelen. Daarom accepteerde ik zelfs een wat lager salaris dan bij mijn vorige functie", vertelt ze.

Geen hulp

Tien dagen na haar eerste werkdag werd het thuiswerkadvies weer van kracht en zat de van oorsprong Oekraïense Iryna thuis met een laptop van de zaak. "Maar dat was het dan ook. Ik kreeg geen hulp of begeleiding. Bovendien was ik de enige die Engels sprak. Met mijn nieuwe collega's kon ik nauwelijks contact maken, op afstand."

Zoals Sophie en Iryna zijn er meer, blijkt uit een intern onderzoek van recruitmentbureau Robert Walters. Het aantal mensen dat in 2020 aan een nieuwe baan begon en in 2021 alweer op zoek is naar nieuw werk verdubbelde, vergeleken met de periode 2018-2019.

"Het is voor werkgevers natuurlijk lastig geweest", erkent Bokhorst in gesprek met RTL Z. "Niemand kon inschatten hoe lang corona zou duren. Veel organisaties hebben veel aandacht besteed aan het zo goed mogelijk digitaal inrichten van het werk van nieuwkomers. Terwijl zij ook op zoek waren naar sociale verbinding. En die ontbrak op veel plekken."

'Out-of-the-box'

Wandelen met een 'buddy', bijvoorbeeld. "Denk out-of-the-box", zegt Bokhorst. "Ik zeg hier weleens: huur een kano, dan zit je op anderhalve meter van elkaar: ga met elkaar varen, ga iets doen. Denk aan wat wel kan, in plaats van wat aan niet kan."

Leidinggeven
Lees meer
Leidinggeven op afstand: soft skills zijn nu belangrijk

Die wandelingen waren er in het begin wel, zegt Sophie. "Maar uiteindelijk slijt dat. Ik heb het idee dat mensen zich terugtrokken. Het werd echt moeilijker, naarmate corona vorderde. Terwijl ik ook graag wilde laten zien dat ik zelfredzaam ben."

Ook Iryna mist aansluiting bij collega's en voelde zich bovendien als Engelssprekende ook niet altijd gewenst. "Bij digitale vergaderingen moest de voertaal speciaal voor mij worden aangepast naar het Engels. Daar had niet iedereen zin in. Als we op kantoor waren geweest en iemand had mij kunnen introduceren was het denk ik vriendelijker geweest. Face-to-facecontact maakt dat echt makkelijker."

In april hakte Iryna de knoop door en zegde ze haar baan op. Inmiddels zit ze in haar laatste maand en begint ze in september in een nieuwe baan. Maar ook daar zal voor een deel thuisgewerkt moeten worden.

Anders

"Nadat ik het geworden was heb ik nog een gesprek aangevraagd met mijn nieuwe leidinggevende om in alle openheid over de wederzijdse verwachtingen te spreken. Ook de eventuele moeilijkheden zijn daarbij ter sprake gekomen, dat gesprek was heel eerlijk. Daarom denk ik dat het daar anders zal zijn", zegt Iryna.

Sophie heeft de afgelopen maanden veel vacaturesites in de gaten gehouden. "Maar daar ben ik toch ook weer mee gestopt. Want wat krijg je er dan voor terug? Weer thuiswerken, weer op afstand zitten. Daar heb ik ook niet zoveel zin in."

En dus is het een kwestie van heel veel geduld hebben. En accepteren dat het mentaal een stuk zwaarder is.

"Maar, het is fijn om af en toe van een leidinggevende te horen: 'je doet het goed, je hebt het zwaar gehad'. Dat heb ik wel gemist", zegt Sophie. Ook Iryna mistte de steun van haar manager, die niet voor haar opkwam toen ze het moeilijk had.

Mentale weerbaarheid

Bedrijven en met name leidinggevenden moeten investeren in mentale weerbaarheid, vindt José Bokhorst. "In beter geïnteresseerd zijn in de mens. Dat is het waard."

Ze wijst daarbij naar het personeelstekort. "Er zijn op dit moment meer banen beschikbaar dan dat er werkzoekenden zijn. Talent is moeilijk om binnen te halen. Het is echt zonde om - als je dan iemand binnen hebt gehaald - iemand nu alweer te verliezen. Nu opnieuw zoeken naar talent kost meer tijd en geld dan als je nieuwkomers had weten binnen te houden."

Uitzitten

Bovendien, de tijd dat we corona even moeten 'uitzitten' lijkt ook voorbij. Een opleving, nieuwe golven en varianten kunnen ervoor zorgen dat de werkvloer noodgedwongen in de coronastand zal blijven staan.

"Uiteindelijk moet je een heel nieuw kennismakingsprogramma maken", adviseert ervaringsdeskundige Sophie. "Zet nieuwe medewerkers bij elkaar, of koppel ze in elk geval aan elkaar, zodat ze ervaringen kunnen uitwisselen. En investeer veel op het mentale vlak. Empathisch vermogen bij mijn leidinggevende heb ik wel gemist."

*Op verzoek is de naam Sophie gefingeerd. 

Deze bom ligt onder het Nederlandse personeelsbeleid

03:15
Deze bom ligt onder het Nederlandse personeelsbeleid