Boodschappenkarren vol

Ontslag voor opsporingsambtenaar die stal bij de Appie

25 augustus 2021 11:29 Aangepast: 25 augustus 2021 17:06
Voor een volle boodschappenkar rekende haar dochter 1,35 tot 7,35 euro. Beeld © ANP

De gemeente Rotterdam mag een opsporingsambtenaar ontslaan, die boodschappen achterover drukte bij de Albert Heijn waar haar dochter achter de kassa zat. Volgens de vrouw is er sprake van verzachtende omstandigheden.

De vrouw, die al sinds 1997 bij de gemeente Rotterdam in dienst was, werkte als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) bij de afdeling Handhaving van het cluster Stadsbeheer. Boa's moeten asociaal gedrag van burgers voorkomen, en mogen daarbij onder meer ook boetes uitschrijven. 

Volle boodschappenkarren

Eind 2017 werd de ambtenaar geschorst, nadat de gemeente door het ministerie van Justitie was geïnformeerd over een strafrechtelijk onderzoek naar de vrouw. Zij zou boodschappen bij Albert Heijn hebben meegenomen, zonder daarvoor te betalen.

Dat het niet ging om een kleine of impulsieve winkeldiefstal, bleek uit camerabeelden. Die toonden hoe de vrouw in de supermarkt aan de Rotterdamse Hesseplaats op vijf verschillende dagen een volle kar boodschappen afrekende bij haar dochter, die daar caissière was.

Daarbij pinde de vrouw minimale bedragen, tussen de 1,35 euro en 7,35 euro. In werkelijkheid waren de boodschappen honderden euro's waard.

Dochter achter de kassa

De ambtenaar erkende tijdens het vervolgonderzoek te weinig voor de boodschappen te hebben betaald. Daarbij verklaarde de vrouw dat zij er de eerste keer pas achter kwam, nadat zij thuis was gekomen. Daarna zou zij haar dochter er boos de les over hebben gelezen. De latere keren zou zij er niet meer bewust van zijn geweest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Action mocht caissière die vader 1,69 euro korting gaf niet ontslaan

Tijdens het onderzoek kwam de vrouw overigens met verschillende verklaringen, waarin zij ofwel helemaal niet had geweten dat zij te weinig afrekende, ofwel in een aantal gevallen wel.

Strafontslag

Hoewel het wegnemen van de boodschappen niet plaatsvond bij de werkgever zelf en de officier van justitie een strafbeschikking uiteindelijk introk, besloot de gemeente de ambtenaar in augustus 2018 wegens 'ernstig plichtsverzuim' te ontslaan.

Daarop stapte de vrouw naar de rechter. Volgens haar is ontslag een te zware straf, mede gezien haar smetteloze dienstverband van ruim 20 jaar.  

Zware stress

Ook verklaarde de ambtenaar dat zij in deze periode als gevolg van privéproblemen gebukt ging onder zware stress. Omdat de vrouw bezig was 'met overleven', was zij er naar eigen zeggen destijds niet met haar hoofd bij geweest. Daardoor zouden de fouten haar niet toegerekend kunnen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Streep door ontslag Schiphol-beveiliger die fles wijn vergat te scannen

Ten slotte wees zij op de ernstige gevolgen van het strafontslag voor haar, als alleenstaande moeder. Als gevolg van het verwijtbaar ontslag kan zij waarschijnlijk geen aanspraak maken op een WW-uitkering, en zal een nieuwe baan moeilijk te vinden zijn.

Omdat zij een eigen huis heeft, heeft zij evenmin recht op bijstand. Zij vreest dan ook spoedig haar woning te moeten verkopen.

Ongeloofwaardig

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de ambtenaar haar zaak vorige week heeft verloren. De Rotterdamse rechtbank erkent dat de persoonlijke en financiële gevolgen groot zijn, maar vindt niet dat het ontslag een te zware straf is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de top-10 meest spraakmakende ontslagzaken in 2020

Dat de vrouw deels niet zou hebben geweten van de te lage betalingen, vindt de rechter ongeloofwaardig. Ook wist de ambtenaar de rechtbank er niet van te overtuigen dat het plichtsverzuim het gevolg was van psychische klachten of haar geestesgesteldheid.

Hoge eisen aan integriteit

Nadrukkelijk liet de rechtbank meewegen dat de vrouw nota bene opsporingsambtenaar was. "Aan ambtenaren met een opsporingsbevoegdheid mogen immers hoge eisen aan hun verantwoordelijkheid, betrouwbaarheid en integriteit worden gesteld."

Dit betekent volgens de rechter dat zij zichzelf aan de wet- en regelgeving houden en van onbesproken gedrag zijn. "Dit mag van buitengewoon opsporingsambtenaren worden verwacht omdat zij ook burgers geloofwaardig op het naleven van wet- en regeling moeten kunnen aanspreken."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van