Waar je in Den Haag maar 100 euro kwijt bent aan een vergunning voor een verbouwing tot 10.000 euro, kost je dat in Veenendaal maar liefst 978 euro. Dat is het tienvoudige en bijna 10 procent van het bedrag dat je aan je verbouwing wilde uitgeven.
De verschillen tussen de gemeenten zijn gigantisch, blijkt uit gegevens die de Vereniging Eigen Huis verzamelde. De club voor huizenbezitters spreekt van 'onverklaarbaar grote legesverschillen'.
Ter illustratie: in Ede, een buurgemeente van Veenendaal, betaal je maar 315 euro. Dat is 67 procent minder, voor precies dezelfde vergunning een paar meter verderop.

Ook Terschelling, Oegstgeest en Woerden duur
Voor een verbouwing aan de voor- of zijkant van je huis, zoals een dakkapel of een erker, heb je een vergunning nodig en daarvoor berekent je gemeente bepaalde kosten.
Naast Veenendaal ben je ook erg duur uit in onder meer Terschelling, Oegstgeest en Woerden. In onder meer Den Haag, Leiderdorp, Rotterdam en Capelle aan den IJssel worden juist erg lage tarieven in rekening gebracht.
Corona, lage rente
Doordat we sinds corona veel meer thuiswerken willen huiseigenaren vaker verbouwen. Daarbij speelt ook mee dat de hypotheekrente nu laag is. Verder is de woningmarkt krap, waardoor het lastig is om naar een groter huis te verhuizen.
Huizenbezitters besluiten dan maar om bijvoorbeeld in de garage een werkkamer te maken, licht Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis toe.

Kosten nieuwbouwwoning
Niet alleen de kosten voor een kleine verbouwing lopen enorm uiteen. Dat geldt ook voor de bouwleges die je betaalt voor een nieuwbouwwoning.
Gemiddeld gezien stijgen deze met 3 procent, maar in Montfoort en Renkum zijn de kosten van een gemiddelde nieuwbouwwoning met bouwkosten van 170.000 euro (exclusief de grondkosten en btw) dit jaar ruim de helft hoger dan vorig jaar.
De totale bouwleges voor een nieuwbouwwoning zijn dit jaar het hoogst in Terschelling: 12.116 euro. In Den Haag is dat maar 1700 euro.
Vergunning is overal hetzelfde, de prijs niet
Een vergunning op zich is in alle gemeenten exact hetzelfde, maar de hoogte van de vergunning verschilt nogal. De ene gemeente berekent alleen het aantal uren dat ambtenaren aan een vergunning besteden, terwijl andere ook de overige kosten die het overheidsapparaat van een gemeente met zich meebrengen meerekenen, aldus André de la Porte.
Gemeenten kunnen wel schuiven met de kosten voor leges, zolang het bedrag dat zij voor alle vergunningen krijgen maar niet hoger is dan de kosten.
Problemen op de woningmarkt: bijbouwen heeft geen zin, de rente moet omhoog

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief
Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief.