Ga naar de inhoud
Slechts 3 procent bereikbaar

Singles met modaal salaris zo goed als kansloos op koopwoningmarkt

Singles komen nauwelijks in aanmerking voor een koopwoning. Beeld © Robin Utrecht/ANP

Alleenstaanden met een modaal inkomen die op zoek zijn naar een koopwoning zijn volslagen kansloos. Terwijl zij een stuk meer kunnen lenen dan vorig jaar, is slechts 3 procent van alle te koop staande woningen voor deze groep bereikbaar. Voor tweeverdieners ligt het woningaanbod een stuk hoger.

Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker. Met name in de Randstad is het voor de alleenstaande Jan Modaal praktisch onmogelijk om een huis te vinden. In de provincies Utrecht, Noord-Holland, Flevoland en Noord-Brabant is slechts één op de honderd koopwoningen bereikbaar. Groningen en Friesland scoren het minst slecht.

Het modale jaarinkomen van een alleenstaande is 36.500 euro. Daarmee kun je zonder eigen geld een hypotheek krijgen van maximaal 188.000 euro. Dat is weliswaar 19.000 euro meer dan een jaar eerder als gevolg van de lagere hypotheekrente, maar door de gestegen huizenprijzen wordt deze stijging tenietgedaan.

11 vierkante meter

In Amsterdam ligt het percentage bereikbare koophuizen zelfs afgerond op 0. Een kijkje op Funda leert dat je met een hypotheek van 188.000 euro op dit moment slechts drie huizen in de hoofdstad kunt kopen. Zo koop je voor een ton een kamertje van 11 vierkante meter. Hiervoor krijg je wel gratis WiFi. In steden als Eindhoven en Utrecht is de situatie niet veel beter.

Voor tweeverdieners met een modaal inkomen van 62.000 euro is de situatie echter iets verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft vooral te maken met de zogenaamde inkomenstoetsing: sinds dit jaar telt het tweede inkomen voor 90 procent mee. Dat was 80 procent.

Halve ton meer

Een stel met twee modale salarissen kan daardoor nu bijna een halve ton meer lenen dan vorig jaar. Met een maximale hypotheek van 344.000 komen tweeverdieners momenteel in aanmerking voor 36 procent van de Nederlandse koophuizen, tegenover 32 procent een jaar geleden.

Net als bij de eenverdieners is het aanbod in de Randstad het kleinst en in de twee noordelijkste provincies het grootst. In Utrecht en Noord-Holland komen ongeveer een kwart van de koopwoningen in zicht, terwijl in Groningen twee op de drie huizen financieel haalbaar zijn.

Toch waarschuwt De Hypotheker dat het werkelijke aanbod een stuk lager ligt doordat huizen vaak boven de vraagprijs worden verkocht. "Overbieden is eerder regel dan uitzondering", zegt commercieel directeur Menno Luiten. "Hierdoor moeten huizenkopers naast de kosten koper extra eigen geld inbrengen."

Bekijk ook: Gekte op de Nederlandse huizenmarkt? Het kan nog veel krankzinniger

03:01
In vrijwel alle rijkere landen in de wereld is sprake van forse prijsstijgingen op de woningmarkt.
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van