Ga naar de inhoud
Doorwerken na pensioen populair

Aad (69) en Nico (75) werken door na hun pensioen: 'Iets nuttigs doen'

Nico van de Berg (75) aan het werk bij Dippie Doe Beeld © Dippie Doe

De een telt de dagen af naar zijn pensioen, de ander blijft liever werken tot het echt niet meer kan. Die laatste groep wordt groter. Aad (69) uit Rotterdam bezorgt banden bij garages en Nico (75) uit Eindhoven werkt bij een attractiepark.

Over de carrière van Aad Groenewegen kun je al een boek schrijven. Hij studeerde aan de LTS, werkte als jongerenwerker, werd na bezuinigingen begeleider in de forensische psychiatrie en verdiende ook bij als dj.

'Wat moet ik verder doen?'

Drie jaar geleden mocht hij met pensioen, maar door een tekort aan personeel werkte hij nog even door. "In januari ben ik echt gestopt en kwam ik thuis te zitten. Ik verveelde me kapot. We hebben een kleinzoon, maar die zie je ook niet elke dag. Door corona kon ik ook niet meer dj'en op evenementen. Ik heb nog wat in ons nieuwe huis geklust, maar wat moest ik verder doen? Hele dagen thuis bij mijn vrouw blijven?"

Hij kwam in contact met uitzendbureau 65plus, dat bemiddelt in banen voor ouderen. "Ik rijd graag auto en ze hadden een baan waarbij je banden bezorgt bij garages. Zonder velg, dus ook voor iemand van mijn leeftijd prima te dragen", zegt Groenewegen. 

Verder werken als begeleider in de forensische psychiatrie was geen optie voor hem. "Ik ben mentaal nog helemaal helder. Maar je moet je indien nodig ook fysiek kunnen verweren en dat gaat niet goed meer."

Leeftijdsdiscriminatie

Werknemers op leeftijd klagen vaak over leeftijdsdiscriminatie. Ze kunnen geen baan vinden. Groenewegen kwam echter zonder problemen aan zijn nieuwe klus. "Bij een regulier uitzendbureau was het misschien lastig geweest, maar dit uitzendbureau doet niet anders. Er waren allerlei vacatures waar ik uit kon kiezen."

Het aantal 65-plussers dat nog werkt, is de laatste decennia fors gestegen. In 2003 hadden 66.000 mensen tussen de 65 en 75 jaar een betaalde baan, tien jaar later waren het er 163.000. In het eerste kwartaal van 2021 was dit gestegen naar 290.000.

"Dat komt deels doordat in 2016 de wet veranderd is", zegt hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University Ton Wilthagen. Hij doelt op de Wet werken na AOW-leeftijd.

AOW-gerechtigde werknemers die worden ontslagen, hebben geen recht op een transitievergoeding. Ook hoeft de werkgever geen ww-premie af te dragen en hoeft bij ziekte maar 13 weken loon doorbetaald te worden.

Zorgelijk

"Daardoor werd het voor bedrijven aantrekkelijker om gepensioneerden aan te nemen. Er zijn twee groepen gepensioneerden. Mensen die zich vervelen en het uit passie doen. Maar er zijn ook mensen die het werk nodig hebben omdat ze alleen AOW hebben. Dat laatste is zorgelijk."

Volgens evaluaties worden jonge werknemers voorlopig niet verdrongen door de goedkopere senioren. Wilthagen: "Dat zal niet veranderen. De krapte op de arbeidsmarkt houdt nog tot 2050 aan. We kunnen de werkende senioren juist goed gebruiken."

Met
Lees ook:
Met pensioen? Cornélie (70) niet. Ze begon een kinderfietsenwinkel

De meeste AOW'ers die aankloppen bij uitzendbureau 65plus doen dat niet voor het geld, aldus woordvoerder Bart Veltman.

Gemiddeld 14 uur per week

"We bestaan nu 46 jaar maar de laatste jaren stijgt het aantal werkgevers dat via ons werknemers zoekt. Dat komt met name door de krapte op de arbeidsmarkt. Ook kloppen er steeds meer ouderen bij ons aan, ze zijn vitaler dan vroeger en willen niet thuis zitten."

Sommige gepensioneerden werken vier uur per week, anderen 40. "Maar dat zijn er weinig. Het zijn vooral parttimers, het gemiddelde ligt op 14 uur per week. Je kunt het vergelijken met studentenbanen."

Met name mannen

75 procent van de werknemers die bij 65plus werkt, is man. Volgens Veltman heeft dat te maken met de traditionele verhoudingen, waarbij de vrouw thuis het huishouden blijft doen.

"Dat zie je zeker bij de generatie geboren tussen 1925 en 1940. Bij de babyboomers is dat weer anders. Daar zitten meer vrouwen bij. Die generatie is vaak ook breder inzetbaar, ze kunnen veel beter met computers of bijvoorbeeld een navigatiesysteem overweg dan de 80-plussers."

Doorwerken
Lees ook:
Doorwerken na je 65ste: 'Mensen beseffen niet dat werken gezond is'

Nico van de Berg (75) valt onder de babyboomers. Eerder was hij eigenaar van een supermarkt en werkte hij als verkoopmanager en beheerder van een vrijetijdsacccommodatie. Financieel heeft hij goed geboerd, waarom geniet hij niet gewoon van zijn pensioen?

"Thuis zitten lijkt lekker. En voor sommige mensen is het dat ook. Maar niet voor mij. Ik woon alleen, dat scheelt. Ik vind het fijn om onder de mensen te zijn en iets te betekenen voor de maatschappij."

Dippie Doe

Momenteel werkt hij 5 dagen per week bij attractiepark Dippie Doe in Best. Hier werken ongeveer 35 medewerkers, waarvan de helft gepensioneerd is. "In de zomer werk ik fulltime, in de winter ongeveer drie dagen per week. Ik doe het nu een jaar of tien en zou het niet kunnen missen", zegt Van de Berg.

Dat geldt ook voor de andere gepensioneerden, waarvan er een paar al tachtig zijn, vertelt de woordvoerder van Dippie Doe.

Opa's

"Ze halen heel veel energie uit het werk met de kinderen. En ook de klanten waarderen het. De senioren gaan vaak op een leuke manier met de kinderen om, alsof het hun kleinkinderen zijn. Vaak wordt door klanten gevraagd of ze wel betaald krijgen. Maar dat doen we. Ze moeten ook volwaardig mee kunnen draaien."

Wel houdt het bedrijf rekening met de gezondheid. "Zo hadden we een werknemer die niet meer bij de zweefmolen kon staan, omdat je daar steeds een trapje van negen treden op moest. Daar passen we dan een mouw aan, we hebben genoeg andere attracties."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van