'Ongeoorloofde afwezigheid'

Man onterecht ontslagen na afbranden huis

18 augustus 2021 11:37 Aangepast: 18 augustus 2021 15:27
Beeld © ANP

Een werknemer van het commerciële coronatestbedrijf Q-Comed is ten onrechte ontslagen, omdat hij met toestemming niet op zijn werk kwam nadat zijn huis was afgebrand.

Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de kantonrechter in Haarlem.

De 38-jarige man werkte sinds augustus vorig jaar als vestigingsmanager voor Q-Comed, een bedrijf dat commerciële coronatesten aanbiedt.

Huis afgebrand

Op 27 december brandde het huis van de man af, waardoor hij op zoek moest naar een nieuwe woning. Op 5 januari kreeg hij toestemming van zijn werkgever om de volgende dag later te beginnen, zodat hij een nieuwe woning kon bezichtigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de top-10 meest spraakmakende ontslagzaken in 2020

De betreffende dag liet zijn leidinggevende hem telefonisch weten dat hij de hele dag vrij kon nemen, omdat het rustig was op het werk. Later die dag ontving de man echter een bericht waarin hij werd ontslagen.

Volgens het bericht zou hij fouten maken en ongeoorloofd afwezig zijn geweest. Hem werd verweten dat hij een kwartier voor de aanvang van zijn werk zou hebben laten weten niet te zullen verschijnen. "Onacceptabel, ongeacht welke reden er ook aan ten grondslag ligt."

Ontslag

De vestigingsmanager maakte bezwaar tegen het ontslag, en liet weten beschikbaar te blijven voor werkzaamheden. Toen Q-Comed daarop niet reageerde, stapte hij naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten.

Met succes. Want volgens de Haarlemse kantonrechter was er geen sprake van ongeoorloofde afwezigheid en fouten in het functioneren van de man. Ook bleek de werknemer te zijn ontslagen door de verkeerde rechtspersoon; een ander aan Q-Comed gelieerd bedrijf.

Vergoeding 11.000 euro

Het ontslag is daarom niet rechtsgeldig. Q-Comed moet de werknemer het achterstallige salaris betalen tot het moment waarop de arbeidsovereenkomst zou zijn afgelopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onterecht ontslagen? Dan heb je recht op een hogere vergoeding

Bovenop die 2,5 maand salaris komt nog een strafverhoging van 50 procent, waarmee de totale vergoeding uitkomt op ruim 11.000 euro. Ook draait Q-Comed op voor zo'n 1000 euro aan juridische kosten. De werkgever nam niet de moeite om tijdens de rechtszaak te verschijnen.

Tekortschietende zorg

Q-Comed kwam afgelopen jaar ook in het nieuws wegens tekortschietende zorgverlening. Uiteindelijk moest het bedrijf van de Inspectie Gezondheidszorg stoppen met het aanbieden van coronatests.

Omdat contactgegevens onbekend zijn, is het bedrijf onbereikbaar voor een toelichting. Het mailadres van de indirect bestuurder van het bedrijf blijkt niet meer te werken.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van