Geld foetsie

Gokverslaafde stal 340.000 euro van Utrechtse werkgever

14 augustus 2021 11:38
Het geld ging naar gokken, cadeautjes voor zijn (nu ex-)vrouw en verbouwingen. Beeld © ANP

Een administratief werknemer van een grafisch bedrijf in Veenendaal wist ruim 342.000 euro van zijn werkgever te stelen. Het bedrijf wil het geld en de gemaakte onkosten terug, maar volgens de man heeft hij het geld grotendeels vergokt.

Dat blijkt uit een recent openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Gelderland.

De man werkte al zestien jaar bij de Nederlandse dochter van Spandex, een bedrijf dat onder meer folies en kunststoffen bedrukt. Het bedrijf is sinds 2016 in handen van de Franse investeringsmaatschappij Chequers Capital.

Grootschalige fraude

Vorig jaar september ontdekte een controller van het bedrijf onregelmatigheden in de financiële administratie. Na onderzoek door Hoffmann Bedrijfsrecherche gaf de administratiemedewerker toe 'op grote schaal te hebben gefraudeerd en diefstal te hebben gepleegd'.

De man bleek grote bedragen naar zijn eigen rekening te hebben overgeboekt. Na ontdekking probeerde hij nog geld weg te sluizen, door 2000 euro op te nemen en 3000 euro over te boeken naar de rekening van zijn zoon.

Schadeclaim

Spandex ontsloeg de man op staande voet, en legde beslag op zijn bankrekening en woning. Vervolgens stapte het bedrijf naar de rechter, om het verduisterde geld terug te eisen. Omdat de – inmiddels – ex-partner 25.000 euro terugbetaalde, claimde Spandex 318.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shopverslaafde vrouw die twee ton stal, eist baan terug of ontslagpremie

De man erkent de fraude, maar zegt dat hij als gevolg van zijn gokverslaving ontoerekeningsvatbaar is. Ook zegt hij het geld niet te kunnen terugbetalen, omdat het grotendeels vergokt is.

Welbewust en geraffineerd

Volgens de Arnhemse rechters is het mogelijk dat een gokverslaving in combinatie met andere psychische stoornissen het handelen van mensen beheerst, maar zijn daar in dit geval geen aanwijzingen voor. Volgens de rechtbank is de man 'gedurende langere tijd welbewust en geraffineerd te werk gegaan'.

Ook wijst de rechtbank erop dat de man verklaarde dat hij met de fraude begon, omdat hij vond dat hij ten onrechte geen bonus uitgekeerd kreeg. "Het van Spandex gestolen geld is voorts tevens gebruikt voor cadeautjes aan zijn toenmalige vrouw en het opknappen van de voormalige echtelijke woning."

Van de rechtbank moet de man daarom de verdwenen 318.000 euro terugbetalen. Ook draait hij op voor zo’n 8000 euro aan schade- en onkostenvergoedingen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van