Ga naar de inhoud
Pas op: concurrentiebeding

11 dagen in dienst: 9 maanden werkverbod bij concurrent

De ervaren petflessenverkoper mag niet overstappen naar een concurrent. Beeld © ANP

Een verkoopmanager die slechts elf dagen in dienst was bij een plasticbedrijf mag negen maanden lang geen werkzaamheden voor zijn nieuwe werkgever verrichten. Ondanks zijn korte dienstverband mag zijn 'oude' baas hem aan zijn concurrentiebeding houden.

Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de kantonrechter in Zwolle.

Ervaren verkoper

De man werkte ruim 18 jaar bij plastic flessenmaker Dumocom uit Almelo, en geldt daarmee als een zeer ervaren verkoper in die branche. Begin mei stapte hij over naar concurrent Holland Plastic Industries (HPI).

Bij HPI kreeg de man geen proeftijd, en ontving hij een bruto-maandsalaris van 6000 euro, exclusief vakantiegeld en bonusregeling.

Aantrekkelijker aanbod

Desondanks was het nieuwe dienstverband geen lang leven beschoren. Later die maand liet hij zijn kersverse werkgever weten al weer op te stappen, omdat hij een nog aantrekkelijker aanbod had gekregen van de Duitse concurrent AST. Pikant detail: dat Duitse bedrijf wil zijn vroegere werkgever Dumocom overnemen.

Concurrentiebeding
Lees ook:
Concurrentiebeding steeds vaker in arbeidscontract

HPI ging echter niet akkoord met het snelle vertrek van de verkoopmanager. Volgens de teleurgestelde werkgever overtreedt de man met de overstap de bepalingen uit zijn arbeidsovereenkomst, waaronder het concurrentiebeding.

Naar de rechter

Om ervoor te zorgen dat de verkoopmanager zijn werkzaamheden voor de Duitse concurrent zou staken, sleepte het plasticbedrijf de man voor de rechter. Daarbij stelde HPI dat de man, toen hij bij hen in dienst was, informatie over de organisatie had verkregen waarvan concurrent AST op een oneerlijke manier kan profiteren.

Zo
Lees ook:
Zo makkelijk stap je over naar de grote concurrent

De verkoper voerde daarentegen aan dat hij slechts 11 werkdagen voor HPI had gewerkt. Ook omdat de bedrijven geen rechtstreekse concurrenten van elkaar zouden zijn, zou het onredelijk zijn om hem aan het concurrentiebeding te houden.

Werkverbod

De Zwolse kantonrechter is dat echter niet met hem eens. Omdat de verkoopmanager welbewust de arbeidsovereenkomst zonder proeftijd en met concurrentiebeding tekende en omdat de bedrijven wel degelijk concurrenten zijn, mag de man voorlopig niet voor AST aan de slag.

Als de verkoper zich daar niet aan houdt, moet hij per overtreding 5000 euro betalen. Die boete kan oplopen tot een half miljoen euro.

Gezien de korte duur van het dienstverband bij HPI halveert de kantonrechter de duur van het concurrentiebeding wel, van 18 tot 9 maanden.