Ga naar de inhoud
Ontslag en schade betalen

Diefstal armband komt Jumbo-caissière duur te staan

Beeld © ANP

De diefstal van een verloren armband van 269 euro is een caissière van supermarktbedrijf Jumbo duur komen te staan. Niet alleen werd zij op staande voet ontslagen, ook moet zij ruim 5000 euro aan schadevergoedingen betalen.

Zo draait zij op voor de rekening van de bedrijfsrecherche, juridische kosten en een vervangende armband en boeket bloemen die Jumbo aan de bestolen klant gaf. Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de Rotterdamse kantonrechter.

Verdwijning armband

De vrouw werkte al ruim 20 jaar voor Jumbo, en beschikte over een uitstekende staat van dienst. In februari van dit jaar werd zij echter op staande voet ontslagen, als gevolg van de verdwijning van een armband.

De armband van het merk Buddha to Buddha met een waarde van 269 euro was door een klant verloren in de winkel. Een collega die de armband vond, leverde die bij haar in toen zij achter de servicebalie stond. De medewerkster legde het sieraad vervolgens in een kastje met gevonden voorwerpen.

Recherchebureau

De volgende ochtend bleek de armband verdwenen. Jumbo schakelde daarop een bedrijfsrechercheur in voor een onderzoek, waarbij onder meer beelden van een beveiligingscamera werden bekeken.

Politievrouw
Lees ook:
Politievrouw verliest baan door winkeldiefstal van 12,17 euro

Daarop was te zien dat de kassamedewerkster 20 minuten voor het einde van haar dienst iets uit het kastje haalt, en in haar broekzak steekt. Andere medewerkers die het kastje openden, haalden er alleen zegelboekjes uit.

Ontslag op staande voet

Omdat de vrouw geen verklaring had voor wat zij uit het kastje haalde, constateerden de onderzoekers en Jumbo dat zij degene was die de armband had weggenomen. Daarop werd de vrouw de laan uitgestuurd.

De caissière stapte echter naar de rechter om haar ontslag aan te vechten. Voor de Rotterdamse kantonrechter ontkende zij de armband te hebben gestolen. Volgens haar blijkt dat ook niet uit de camerabeelden.

Daarom eiste de medewerkster haar baan terug, en betaling van achterstallig salaris. In het geval zij haar baan niet zou terugkrijgen, claimde de vrouw ontslagpremies van samen ruim 117.000 euro.

Schadevergoeding

Ook voor de rechtbank wist de caissière echter geen overtuigende verklaring te geven voor wat zij uit het kastje had gepakt. De kantonrechter gaat er daarom eveneens van uit dat de vrouw de armband heeft weggenomen, en oordeelt dat het ontslag op staande voet terecht is.

Caissière
Lees ook:
Caissière de klos na weggeven pakjes sigaretten aan 'arme vrouw'

Daarmee is het eveneens onwaarschijnlijk dat de vrouw aanspraak kan maken op een ww-uitkering. Tot overmaat van ramp wees de kantonrechter ook de eis van Jumbo tot een schadevergoeding toe.

Boeketje bloemen

Daardoor moet de vrouw opdraaien voor de vergoeding van de armband aan de klant en de bijna 2000 euro aan kosten van het recherchebureau dat de verdwijning onderzocht. Ook het 15 euro kostende boeketje bloemen dat de klant als goedmakertje ontving, komt voor haar rekening. 

Omdat Jumbo de genoemde kosten al van haar salaris aftrok, zijn die al voldaan. Daarbovenop moet de caissière Jumbo nog een zogenoemde gefixeerde schadevergoeding van ruim 2000 euro betalen. Zo'n vergoeding kunnen werkgevers claimen als zij een werknemer op staande voet moeten ontslaan.

Ten slotte moet de vrouw ook de proceskosten van bijna 1000 euro van Jumbo vergoeden.