'750 man op festival is belachelijk'

Van festival naar huisfeest: hardstyle-held Villain ziet sector 'doodbloeden'

10 augustus 2021 07:11 Aangepast: 10 augustus 2021 11:24
Mc Villain a.k.a. Michael Brons Beeld © Villain.nl

Zware tijden voor Michael Brons (38), bij hardstyle fans beter bekend als Villain. De Nederlandse artiest host op feesten over de hele wereld, zweept publiek op met zijn stem. Maar grote, goedbetaalde festivals werden karige feestjes. De industrie bloedt langzaam dood, zegt hij. "Ik voel me soms net een vrijwilliger."

Het mag bijna weer, vanaf zaterdag zijn eendaagse festivals toegestaan. Maar de festivalindustrie heeft er weinig aan, weet Villain. Want er zijn maar weinig ondernemers die brood zien in een evenement voor maximaal 750 mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: eendaagse festivals vanaf 14 augustus onder strikte voorwaarden mogelijk

Lege agenda

En dus blijft de agenda van de populaire mc voor het tweede jaar op rij akelig leeg, vertelt Michael Brons in gesprek met RTL Z. "750 man is belachelijk", zegt de ondernemer die 'stampfeesten' met 30.000 mensen gewend is. Defqon of Mysteryland zijn zijn ding en dat gaat van Chili tot Duitsland. Met nummers zoals deze.

Volgens de mc (master of ceremonies - iemand die de show en muziek aan elkaar praat, rapt of zelfs dicht) kan feesten best met drieduizend man, veilig en volgens de regels. Fieldlabs toonden dat aan. Maar er werd gesjoemeld met de regels, zegt hij. "Vooral in de clubs en met het doorgeven van elkaars testbewijzen." Er ontstonden besmettingshaarden. "Nu scheert de overheid de hele sector over één kam."

Villain in actie Villain in actie

Corona slaat diepe krater

De festivalsector is hard geraakt, zo blijkt uit de Festival Monitor 2020 van onderzoeksbureau Respons.

  • In 2020 hebben 190 festivals plaats gevonden. (17 procent van wat verwacht was)
  • De festivals trokken bij elkaar 1,4 miljoen bezoekers. (5 procent van wat verwacht was)
  • De omzetderving lag op 90 procent, ongeveer twee miljard euro.

Zaak

"Waarom kan het niet, als het wel bij voetbal kan?", zegt Villain duidelijk geïrriteerd. Meer moet kunnen, zo bepleitten al meer kenners en belanghebbenden. Verschillende bedrijven, waaronder ID&T overwegen er zelfs een rechtsgang voor. 

Die staat nu on hold, weet Villain. Er wordt gepraat met de overheid. Maar komt er geen oplossing, dan zetten de ondernemers dit najaar hun zaak alsnog door.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kort geding ID&T tegen Staat om coronamaatregelen voorlopig van de baan

Volle agenda

De regels zijn strikt en treffen vooral de eenmanszaken hard, vindt Villain. De dj's, geluidsmensen, clubeigenaren. Daarbij is de overheidssteun voor die groep, zoals de Tozo, vaak ontoereikend, vindt de artiest. 

Voor corona kon Brons, die opgroeide in het Utrechtse dorp Schoonrewoerd, prima rondkomen. De weekenden zaten steevast vol met klussen, net als de festivalzomers. Hij verdient rustig een paar duizend euro per optreden, vertelt hij.

Villain als jonge DJ Villain als jonge DJ

Harde stijl

Toen hij net begon was dat nog een paar honderd. Of minder. Villain werd als tiener ontdekt in zijn favoriete club Starlight in Nijkerkerveen. Daar was hij naartoe verhuisd na het overlijden van zijn vader. "Ik stond elke zaterdag met mijn neus voor de dj om plaatjes aan te vragen."

Toen mocht hij het uiteindelijk zelf een keer proberen. Villain zette meteen zijn handtekening met een hardere stijl, thuis aangeleerd op zijn dj-set. En gehoord op grote trancefeesten in Utrecht. "Die waren game-changing", zegt hij.

Draaien en praten

Hij wist de eigenaar van de club te overtuigen om feesten te organiseren met deze muziekstijl. "Ze waren eerst nog bang voor het gabberimago, maar gingen toch overstag." Villain draaide op die avonden én kondigde er de andere dj's aan.

Dat laatste was een schot in de roos. Al tijdens zijn eigen sets pakte hij vaak de microfoon om zijn publiek toe te spreken. Het voor en bij andere dj's te doen, smaakte naar meer. Een boekingskantoor vroeg hem wat feesten te verzorgen en al gauw was daar een contract.

Stoppen met school

"Ik sprak met mijn moeder af om een jaar te stoppen met school", zegt Villain die eigenlijk kok wilde worden. Eén jaar werden er twee en nu zijn het er achttien. Vol dj'en, produceren, teksten schrijven en vooral mc'en. Villain verkoopt inmiddels ook zijn eigen petten, mondkapjes en T-shirts. 

"Mijn handtekening? Een gevoelig verhaal vertellen, over de passie die je deelt voor muziek en het samenzijn met het publiek. Altijd op dat moment en nooit vooraf verzonnen", aldus Villain. Het legt hem, met inmiddels een huis met studio in Blaricum, geen windeieren.

Mc Villain a.k.a. Michael Brons (rechts). Mc Villain a.k.a. Michael Brons (rechts).

Leningen

Hij overleeft het wel, die crisis. "Maar moet ik dan alles wat ik in twintig jaar hard werken heb opgebouwd gaan aanspreken? Moeilijke gesprekken voeren met de bank over mijn hypotheek?"

"Ik heb nog niets hoeven verkopen, maar mijn leven hangt inmiddels aan elkaar van leningen en afspraken", zegt de mc die nu wel eens wat meer perspectief wil horen van de overheid. "Ze laten ons bungelen. Er is gigantisch veel schade in de sector, dat ebt nog jaren door. Dit grapje heeft mij ook al een ton gekost."

Huisfeestjes

De grote stampfeesten zijn inmiddels huis- en tuinfeestjes geworden, weet hij. Omdat geen ondernemer het meer wil doen voor die 750 man, staat er een heuse underground scene op. Jongeren die zelf aan de slag gaan met de organisatie van feestjes. "De behoefte blijft er, het is een uitlaatklep", zegt Villain.

Hij komt inmiddels zelf ook bij mensen thuis, in schuren of loodsen. De verdiensten: een paar honderd euro per avond. "Het is leuk, een kans om je fans te ontmoeten en met ze te praten." Maar voor het geld hoeft hij het niet te doen: "Ik voel me soms net een vrijwilliger."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van