Ga naar de inhoud
Salestijgers gewild

Aantal vacatures flink toegenomen, verkopers en monteurs in trek

Verkopers zijn op dit moment het meest gewild. Beeld © Bram Petraeus/ANP

Het aantal vacatures in Nederland neemt flink toe. Vooral in de techniek, de transport en de sales is het voor bedrijven moeilijk om personeel te vinden. In juli stonden er landelijk 207.000 vacatures open, een stijging van 63 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Dat meldt uitzendconcern Randstad op basis van een data-analyse. De vraag naar personeel loopt per provincie flink uiteen. In de Randstad is veel vraag naar personeel in marketing, communicatie, sales en ICT, terwijl werkgevers daarbuiten staan te springen om technici en transportmedewerkers.

Schaarste remt groei

Het tekort aan personeel zorgt dat bedrijven minder hard kunnen groeien. "Door de aanhoudende schaarste in bepaalde sectoren kan een aantal bedrijven marktpotentieel niet benutten", aldus CEO Dominique Hermans van Randstad Nederland. "Dit remt die bedrijven en daarmee de economie ongewild in verdere groei."  

Randstad-topman:
Lees ook:
Randstad-topman: 'Economische crisis is voorbij'

Salestijgers die op zoek zijn naar een nieuwe baan zijn spekkoper. Van alle openstaande vacatures zijn verkopers op dit moment het meest in trek. Op plaats twee staat de logistiek medewerker, gevolgd door monteur werktuigen en machines, werkvoorbereider en elektromonteur.

Omscholing

"De instroom vanuit het onderwijs is momenteel onvoldoende om de schaarste in bepaalde beroepsgroepen te bedwingen", zegt Randstad. Volgens het uitzendconcern moet een deel van de schaarste daarom worden opgelost met om- en bijscholing.

De Rijksoverheid heeft verschillende subsidieprogramma's lopen om personeel om te scholen. Zo kunnen werkgevers een vergoeding krijgen wanneer hun personeel deelneemt aan een omscholingscursus. Werkzoekenden kunnen gratis cursussen volgen.

UWV
Lees ook:
UWV ziet arbeidsmarkt herstellen, verwacht geen grote banenkrimp
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief