'En je ontmoet nieuwe mensen'

Vrijwilliger bij F1-race Zandvoort? Dat kost je geld

30 juli 2021 13:48 Aangepast: 19 augustus 2021 10:55
Max Verstappen op Zandvoort in 2019. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Om de Grand Prix op Zandvoort mogelijk te maken zijn er honderden en honderden mensen nodig. Het leeuwendeel daarvan zijn vrijwilligers die het bijna letterlijk voor een appel en een ei moeten doen. Maar dan krijg je wel een 'uniek kijkje achter de schermen van een mega-evenement' en 'een inspiratiesessie'.

Eigenlijk zou er vorig jaar al een Formule 1-race zijn op Zandvoort, voor het eerst sinds 1985. Maar corona gooide roet in het eten.

Als de pandemie dit seizoen niet weer voor problemen zorgt, dan racen Max Verstappen en de andere coureurs op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 september in Zandvoort.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inzet vrijwilligers scheelt Songfestival en Formule 1 miljoenen euro's

1450 vrijwilligers

Er zijn in totaal zo'n 1450 vrijwilligers die dit mede mogelijk maken. Voor alle functies zijn inmiddels genoeg mensen gevonden. Wel is er nog plek op de reservelijst, voor als er vrijwilligers afvallen.

Dat er zoveel mensen nodig zijn, is omdat het evenement over drie dagen is verspreid (inclusief trainingen voor de coureurs) en omdat je iemand niet van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat aan het werk kunt zetten.

Fans van Max Verstappen. Fans van Max Verstappen.

'Erbij zijn'

Je krijgt zoals gezegd geen loon of vergoeding voor het vrijwilligerswerk. Je beloning ligt er mede in dat je aanwezig mag zijn bij de Grand Prix, blijkt op de website van Eventmakers, dat vrijwilligers voor onder meer de Grand Prix regelt. 

"Er wordt zo goed mogelijk voor je gezorgd", aldus Eventmakers. Dat bestaat er, getuige de site, onder meer uit dat vrijwilligers veel nieuwe mensen ontmoeten en een 'uniek kijkje achter de schermen' krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Droombaantje racefans: vrijwilliger in pitstraat tijdens race Zandvoort

'Gaaf en uniek'

Verder krijgen ze een 'gaaf en uniek kledingpakket in de stijl van het evenement'. Ook krijg je 'goed te eten en te drinken', gelukkig maar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Songfestival zoekt vrijwilligers: misbruik of leuke kans?

Informatiebijeenkomst en inspiratiesessie

Daarnaast zijn er nog drie zaken waarmee vrijwilligers worden gelokt. Zo komt er een online informatiebijeenkomst waar vrijwilligers alle informatie krijgen die ze nodig hebben, altijd handig.

Verder is er een inspiratiesessie op een 'gave' locatie en is er na afloop van de GP een borrel. Maar bij die laatste twee puntjes wordt wel een slag om de arm gehouden, want de coronaregels moeten dit wél toelaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo werd Circuit Zandvoort nagemaakt in de nieuwe F1-game

Drie dagen beschikbaar

Je moet er wel wat voor over hebben om vrijwilliger te mogen zijn. Zo moet je in ieder geval 3 tot en met 5 september (dus drie dagen) beschikbaar zijn. Uiteindelijk word je maar voor één dienst per dag ingeroosterd.

Verder moet je zelf maar zien hoe je in Zandvoort komt. Eventmakers adviseert om met de fiets te komen, of met de trein, maar reiskosten krijg je niet vergoed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog geen race gereden, Zandvoort al 1,3 miljoen armer

Wordt nagedacht over camping

Ook moet je er op tijd kunnen zijn, voor een 'mogelijk heel vroege' dienst. Hoe laat dat dan is, weten we niet, want Eventmakers was niet meteen bereikbaar voor commentaar. Over geld voor een overnachting in Zandvoort wordt in ieder geval niet gesproken.

Wel wordt er 'nagedacht' over een camping in de regio Zandvoort waar vrijwilligers zouden kunnen verblijven. Maar daar wordt later meer over duidelijk. Of je hiervoor moet betalen wordt niet vermeld.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van