Once Upon A Time In Shaolin

Uniek album Wu-Tang Clan van fraudeur Shkreli verkocht aan mysterieuze koper

28 juli 2021 09:57 Aangepast: 28 juli 2021 11:11
Wu-Tang Clan-leden Robert Fitzgerald Diggs (artiestennaam RZA, links) en Clifford Smith (bekend als Method Man) tijdens een optreden in 2013. Beeld © Associated Press / John Shearer

De voor fraude veroordeelde hedgefondsmanager Martin Shkreli moet het in zijn cel voortaan doen zonder zijn unieke album van de beroemde hiphopformatie Wu-Tang Clan. Het album, waar er maar een van is geperst, is aan een onbekende persoon verkocht.

Wat die ervoor betaald heeft, blijft ook geheim. Dat is zo afgesproken in het koopcontract, meldt het Openbaar Ministerie in New York. Het OM had het album als onderpand in beslag genomen voor de geldstraf van 7,4 miljoen dollar (6,2 miljoen euro) die Shkreli in 2017 kreeg. 

Gehate 'Pharma Bro'

Die geldstraf kreeg de hedgefondsmanager bovenop een celstraf van zeven jaar. Shrkreli werd veroordeeld voor een geruchtmakende aandelenfraude en het manipuleren van de beurskoers van farmabedrijf Retrophin, waar hij ceo was. 

Miniatuurvoorbeeld
2018:

Omstreden zakenman en farmaceut Shkreli moet zeven jaar de bak in

De inmiddels 38-jarige fraudeur werd bekend als 'Pharma Bro' en 'Meest gehate man van Amerika'. Die koosnaampjes had hij te danken aan het torenhoog opschroeven van medicijnprijzen voor eigen gewin. 

Hoge winstmarges

Dat deed hij onder meer met een medicijn tegen hiv, Daraprim genaamd. Nadat hij het patent hierop in handen kreeg, verhoogde hij de prijs van 13,50 dollar per pil naar 750. En ja, de komma staat goed in het eerste bedrag. 

Miniatuurvoorbeeld
2019:

'Pharma Bro' Martin Shkreli ontloopt celstraf voor fraude niet

Nadat het Hooggerechtshof in 2019 Shkreli's verzoek om zijn zaak te heropenen afwees, nam de Amerikaanse overheid het album en nog wat andere zaken in beslag.

Het had weinig gescheeld of het album was daar niet bij geweest. Shkreli probeerde het album zelf nog snel online te verkopen na zijn veroordeling in 2017, aldus het OM. 

Martin Shkreli in 2016. Martin Shkreli in 2016.

Het album, dat de fraudeur in 2015 kocht, is nu dus wel verkocht. Dat gebeurde na meer dan een jaar van onderhandelingen, vertelt de advocaat van de koper tegen The Wall Street Journal.

Handgemaakte extraatjes

De onbekende koper krijgt in ruil voor het onbekende geldbedrag een nikkel-zilveren bewaarbox met handgemaakte graveringen.

Ook een in leer gebonden boek met de songteksten horen erbij en twee handgemaakte speakers van het merk PMC à 55.000 dollar.

De doos waarin het album naar verluidt zit. De doos waarin het album naar verluidt zit.

Uiteraard krijgt de nieuwe eigenaar een certificaat van echtheid, op papier van goud, aldus de Amerikaanse krant.

In de bijbehorende paperassen staan ook afspraken over wat er met het album, Once Upon A Time In Shaolin genaamd, mag gebeuren. Een daarvan is dat het níet gekopieerd mag worden. Dat is zo bepaald door de groep investeerders die claimt achter het project te zitten.

Geheimzinnig project

Volgens deze groep, die schuilgaat achter de naam Ezclziv Scluzay, is er vanaf 2007 zo'n zes jaar aan het album met 31 nummers gewerkt. Niet alleen de hele Wu-Tang Clan heeft eraan meegewerkt, er zijn ook gastoptredens van zangeres Cher, hiphopper Redman, actrice Carice van Houten en voetballers van FC Barcelona. 

Miniatuurvoorbeeld
2018:

Fraudeur Shkreli moet Picasso en album Wu-Tang Clan inleveren

Wanneer het grote publiek de nummers te horen krijgt is onbekend, de initiatiefnemers van het project schrijven dat het pas in 2103 vrijgegeven mag worden. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van