Ga naar de inhoud
Strengere voorwaarden

Ruimtetoeristen mogen zich officieel geen astronaut meer noemen

Jeff Bezos krijgt een eigen gemaakte astronautenspeldje opgesteld. Beeld © Emre Kelly/ANP

Hoewel Jeff Bezos en zijn medereizigers, onder wie de achttienjarige Nederlander Oliver Daemen, enkele minuten in de ruimte hebben doorgebracht, komen ze als gevolg van strengere regels niet in aanmerking voor een officieel astronautenspeldje van de Amerikaanse overheid.

Op de dag dat de oprichter van Amazon en Blue Origin in de ruimte werd gelanceerd, heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zijn 'Commercial Space Astronaut Wings Program' op het laatste moment aangescherpt. Naast het ondergaan van training en het bereiken van een minimale hoogte van 50 mijl (80 kilometer) kwam daar opeens een derde eis bij.

Skittles happen

Wie tegenwoordig officiële Astronaut Wings van de FAA opgespeld wil krijgen en zich dus astronaut mag noemen, moet nu ook tijdens de vlucht taken uitvoeren die essentieel zijn voor de 'publieke veiligheid' of bijdragen aan de 'veiligheid van menselijke ruimtereizen'. En dat is niet gebeurd. 
 

Zo ging de 18-jarige Oliver de ruimte in

01:18

De vier passagiers, naast Jeff Bezos en Daemen ook broer Mark Bezos en de 82-jarige Wally Funk, werden tijdens hun ruimtereis namelijk volledig in de watten gelegd.

Alle technische aspecten van de vlucht werden vanuit het controlecentrum op aarde geleid, terwijl de passagiers konden genieten van het uitzicht terwijl ze Skittles in elkaars mond probeerde te gooien.

Naast de FAA reiken ook het Amerikaanse leger en ruimtevaartorganisatie Nasa astronautenspeldjes uit. Hun regels waren echter al een stuk strenger dan die van de toezichthouder op de luchtvaart, omdat zij de wings alleen uitdelen aan eigen personeel.

Richard Branson

Het is nog onduidelijk of Virgin-oprichter Richard Branson, die op 11 juli al een korte ruimtereis maakte, wél door het leven kan gaan als astronaut. Hij maakte zijn trip immers vóór de aanscherping van de regels. Bovendien gingen de Britse miljardair en de drie andere inzittenden officieel mee als bemanning en deden ze enkele onderzoekjes.

Overigens is het maar de vraag of de miljardairs en de andere ruimtetoeristen überhaupt wakker liggen van de aangepaste voorwaarden. Zowel Bezos en Branson als de overige ruimtereizigers lieten zich na hun vlucht onderscheiden met eigen speldjes.

Maar misschien nog wel belangrijker: in tegenstelling tot de beleidsmakers van de Amerikaanse toezichthouder FAA kunnen zij wél vertellen hoe het is om minutenlang gewichtsloos te zijn.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief