Gezin is al 1,5 jaar op weg

Gezin maakt wereldreis in gepimpte truck: 'Spullen verkocht en gaan'

21 juli 2021 15:35 Aangepast: 21 juli 2021 20:32
Manfred en de familie van der Burg Beeld © Manfred and the Fam

Fleur (34), Michael (37) en hun kinderen Julie (4) en Given (3) reizen de wereld rond met hun Manfred. Een oude Mercedes-truck die ooit dienst deed als sneeuwschuiver werd omgebouwd tot superdeluxe kampeerwagen waarmee ze kunnen overleven in de wildernis. Huis verkocht, bedrijf verkocht en gaan. Want later is nu.

Vanmorgen, vlak voor het interview, maakten ze nog een duik in een 'heel koud' meer bij Manamansalo in Finland. Al zo'n anderhalf jaar trekt het gezin rond in Europa, van Zweden tot Spanje. En vaak naar afgelegen plekken. Wassen doen ze op zonne-energie van Manfred, koken in potten op vuur.

Het idee was om naar Alaska te gaan, maar door corona moesten de plannen worden bijgesteld. "We moesten op 30 april vorig jaar ons huis uit. De dag dat we ook zouden vliegen", vertellen Michael en Fleur van der Burg in gesprek met RTL Z. De hele boel werd door code rood gecanceld, maar ze moesten toch de weg op.

"Ik weet niet wie die vijf dagen werken bedacht heeft."

Manfred wordt thuis

Manfred was vanaf die dag hun huis. Alleen Michael mag met zijn speciale rijbewijs in de truck rijden, al weet zijn wederhelft in nood ook wat te doen. Michael runde samen met zijn oom een handel in tweedehands vrachtwagens. Maar toen een aannemer een mooi bod deed op de grond van het bedrijf, kwam de reisdroom van het gezin concreet in beeld.

Ze waren al een jaar of vijf aan het dromen en plannen, kregen in die tijd twee kindjes, maar door het bedrijf was er nooit echt tijd om weg te gaan. "We wilden zo graag tijd doorbrengen met elkaar, samen op avontuur", zegt Fleur. Weg van werk en het gevecht met die privébalans. "Ik weet niet wie die vijf dagen werken bedacht heeft", lacht ze.

'Later is allang begonnen'

En als er dan ook nog jonge mensen sterven in je omgeving, dan wil je al helemaal niet meer wachten. "Een collega zei: Fleur, later is allang begonnen", zegt ze. Michael verkocht zijn belang in het bedrijf en ging op zoek naar een huis op wielen.

De transformatie van Manfred, vernoemd naar de mammoet uit de film Ice Age, is wat je noemt gigantisch. Michael tikte de truck op de kop in Duitsland. Een jaar lang ging al zijn vrije tijd naar klussen aan het ding. Aan het chassis en de wielen, de dieseltank die werd verplaatst. De stoelen in de cabine werden geschikt gemaakt voor vier.

"De hele verbouwing kostte zeker 250.000 euro."
Zo zag Manfred er oorspronkelijk uit Zo zag Manfred er oorspronkelijk uit

Ieder weekend klussen

"We hadden twee kleintjes en Michael was ieder weekend weg", zegt Fleur over de verbouwing. Het duurde zo lang dat ze bijna een hekel kreeg aan Manfred. Zo middenin de hectiek raak je soms het zicht op je doelen kwijt, zegt ze.

De heuse woonunit van Manfred werd erop gezet door het Nederlandse bedrijf Twiga Travelcars. Het heeft een eenvoudige keuken, zit- en slaapdeel. De kinderen hebben ieder een eigen stapelbed, er is een douche, toilet en een kleine wasmachine. Energie komt van de vier zonnepanelen op het dak en gezuiverd water uit de tank van 350 liter.

Manfred nu Manfred nu

Dure verbouwing

De hele verbouwing van Manfred kostte zeker 250.000 euro, zegt Michael. En het blijft een duur ding, want Manfred slurpt een hoop diesel, heeft een prijzige verzekering en dito wegenbelasting. Dat alles staat nog los van de rest van het levensonderhoud van het gezin. Maar, zegt hij. "Met een huis en hypotheek ben je duurder af."

Hoe ze dan rondkomen? Het geld van het koophuis en het bedrijf ging naar Manfred en de reis. En naar vastgoed dat Michael al een aantal jaren bezit. "Ik ben in 2013 gaan investeren", zegt de ondernemer. Het betaalt de lasten die ze nu hebben goed terug.

Handel

Permanente vakantie of niet: het bloed kruipt daarbij waar het niet gaan kan, want de handel in trucks ligt nog niet helemaal stil. "Ik heb nog veel klanten en contacten in Europa. Sommigen bezoek ik nu voor het eerst", zegt hij. Er komt nog regelmatig handel uit.

Uit het Instagramaccount van het gezin komt nog geen cash, zegt Fleur. "We krijgen af en toe spullen, zoals kookgerei en kleding in ruil voor een post." Ze vindt het leuk, maar wil er niet teveel tijd aan kwijt zijn. "We willen vooral genieten."

Fleur, Michael en Julie en Given in hun kampeertruck Fleur, Michael en Julie en Given in hun kampeertruck

'Kusjes geven'

Daar draait het om. Ook al wordt 'thuis' soms best gemist. De kleintjes missen opa en oma weleens, weten de ouders. Zij zelf ook. Maar Manfred is ook een vriend geworden. "De kindjes geven hem kusjes als we weg gaan", zegt Fleur. 

Volgend jaar om deze tijd zitten ze bovendien weer in een koophuis nabij Leiden. De oudste dochter gaat in januari naar school. "In elk geval voor een paar jaar, want daarna willen we weer wat langer de weg op. Waarschijnlijk op een ander continent."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van