Ga naar de inhoud
Bonus NOC*NSF

Zoveel levert een medaille in Tokio Sifan, Mathieu en Femke op

Medaillekandidaat Femke Bol wint een 400 meter hordenrace in Gateshead, 13 juli 2021. Beeld © PA Images

Het grote oogsten voor de Nederlandse olympische sporters kan bijna beginnen. Een equipe vol medaillekandidaten zoals Anna van der Breggen, Niek Kimmann en Femke Bol gaat vanaf vrijdag op recordjacht. En dat gaat over meer dan alleen de eer.

Nederlandse sporters die een medaille winnen, krijgen daar een bonus voor van sportkoepel NOC*NSF. Daarbij geldt dat individuele prestaties hoger worden aangeslagen dan die met een team. 

Gouden
Uit ons archief:
Gouden medaille is eigenlijk van zilver

De gouden plak levert, niet verrassend, het meeste op. Daarvoor krijgt een sporter 30.000 euro. 

Een zilveren plak levert 22.500 euro op, brons 15.000 euro.

Prijzengeldplafond

Maar de sportkoepel heeft wel een maximum gesteld aan het prijzengeld voor de echte gouddelvers. De tweede en derde plak die een sporter wint, leveren bij lange na niet de volle mep op. 

Medaille nummer twee, van welke kleur ook, levert tweederde op van het prijzengeld dat de plak had opgeleverd als het de eerste was geweest. En medaille nummer drie levert nog maar eenderde op. 

Wint Sifan Hassan bijvoorbeeld de 10.000 meter, dan krijgt zij daarvoor 30.000 euro. Maar stel dat ze ook de 5.000 meter wint én de 1.500 meter, dan ontvangt ze in totaal 'slechts' 60.000 euro. Medaille 2 is dan 20.000 euro waard en nummer 3 10.000 euro.

Solo of team

Ook bij het bepalen van de bonus voor sporters die deel uitmaken van een team, houdt NOC*NSF de hand op de knip. Dat is ook logisch, anders zou een gouden medaille voor de hockeydames of -mannen flink in de papieren lopen. Beide teams hebben 16 leden, dus goud zou dan een half miljoen per team kosten.

Voetbalsters
Lees ook:
Voetbalsters als eerste in actie op Olympische Spelen

En dus krijgen leden van een prijswinnend team, ook al bestaat dat maar uit twee leden, een lager bedrag per persoon dan een individuele sporter die het Wilhelmus te horen krijgt. 

Minder voor teamsporters

De organisatie hanteert er een rekenformule voor waarvan de uitkomst door de bank genomen is: hoe kleiner het team, hoe groter het bedrag per persoon. Het zeilduo Afrodite Zegers en Lobke Berkhout krijgt per persoon 21.000 euro, als er goud wordt gepakt.

De vier zwemmers of atleten die als estafetteploeg zich in de prijzen zwemmen of lopen, krijgen daar 15.000 euro per persoon voor.

Er is wel een minimumvergoeding van 11.000 euro, om te voorkomen dat teams met grote selecties er wel heel bekaaid vanaf komen. Zo zou goud voor de 18-koppige selectie van de Oranje Leeuwinnen volgens de rekenformule anders maar 7.000 euro per speelster opleveren. 

Rekening voor NOC*NSF

Hoe succesvoller de ploeg van chef de mission Pieter van den Hoogenband, hoe meer het NOC*NSF dus moet uitkeren, al zal dat de organisatie een zorg zijn natuurlijk. Stel dat de uitgestelde spelen inderdaad een recordoogst oplevert, zoals databureau Gracenote verwacht, dan is het NOC*NSF een slordige één miljoen euro kwijt. 

Het bedrijf verwacht 16 gouden, 14 zilveren en 18 bronzen medailles. Als die allemaal door individuele sporters gehaald worden, dan moet de sportkoepel 1.065.000 euro overmaken. Dat zal uiterlijk op 31 december van dit jaar gebeuren.

Belastingdienst pikt graantje mee

Over dit bedrag moeten sporters overigens nog wel inkomstenbelasting betalen, staat in het contract dat sporters hebben moeten tekenen. En stel dat een sporter zijn of haar medaille moet inleveren vanwege een positief plasje bij de dopingcontrole of het overtreden van andere regels, dan moet de bonus geretourneerd worden.

Financieel heeft Japan geen keus: de Spelen móeten doorgaan

03:25
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van