Nu het vanwege corona lastiger is om met vakantie naar het buitenland te gaan, kiezen veel Nederlanders voor eigen land. Maar veel campings en hotels zitten vol, of je betaalt je blauw. Sites voor huizenruil merken dan ook dat we vaker kiezen om in eigen land een vakantietje van woning te wisselen.
"Normaal gesproken kiest slechts zo'n 15 procent van de Nederlanders die met iemand anders van huis ruilt ervoor om dat met iemand in Nederland te doen. Maar dit jaar is dat ruim 70 procent", zegt Inga de Ruiter. Zij vertegenwoordigt in ons land Homelink, een internationale organisatie voor huizenruil.
De resterende 30 procent ruilt dit jaar voornamelijk met huiseigenaren in landen om ons heen, zoals Duitsland en België.

'Mensen gaan liever naar buitenland'
"Consumenten zijn door de annuleringen die ze vorig jaar in het buitenland meemaakten voorzichtiger geworden en zoeken dichterbij huis iemand met wie ze voor een paar weken kunnen ruilen", aldus De Ruiter. "We hebben Nederland herontdekt."
Via huizenruil kun je je vakantie doorbrengen in een andere omgeving, terwijl het je (bijna) niets kost. Je ruilt immers met iemand, die op hetzelfde moment in jouw huis zit. Het fenomeen huizenruil, als alternatief voor kamperen of een huisje huren, is overigens niet populairder geworden, volgens De Ruiter.

"Mensen wachten tot het laatste moment of ze toch naar een camping, huisje of hotel in het buitenland kunnen", denkt ze. Als dat lastig wordt, dan verwacht ze dat meer mensen alsnog voor huizenruil kiezen.
Nog beperkt
Het aantal Nederlanders dat tijdens de vakantie met iemand anders van huis wil ruilen is nog vrij beperkt. Bij Holidaylink gaat het om ruim 500 mensen, aldus De Ruiter. Bij het veel kleinere Nationale Huizenruil om zo'n 130 en bij Eigenhuisruil om een kleine honderd.
Bij Nationale Huizenruil merken ze wel dat er nieuwe aanmeldingen zijn van Nederlanders die in de zomer graag met een landgenoot van huis willen ruilen, maar het gaat om beperkte aantallen.

Wat meer belangstelling is er ook bij de site Eigenhuisruil, die in december is gestart, zegt Dennis de Bruyn, de eigenaar van de site.
Tweede woning
Nadeel van huizenruil is dat je iemand moet vinden die precies met jou wil ruilen en dan ook nog eens in precies dezelfde periode als jij met vakantie wil. Als iemand een week later dan jij op vakantie gaat, dan valt er immers niets te ruilen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld als jij wel in iemands huis in Drenthe wil, maar die persoon niet in jouw huis aan de kust.
Het probleem dat je exact in dezelfde periode op vakantie moet, heb je niet als je een tweede woning hebt en die ruilt, legt De Bruyn uit. Samen met zijn vader heeft hij ook de site Tweedewoningruil.nl. Je hoeft dan immers niet tegelijkertijd in het (tweede) huis van de ander.

Bijna gratis
Van (tweede) huis ruilen tijdens de vakantie via een huizenruilsite is wel bijna gratis, maar niet helemaal. Bij Homelink betaal je 115 euro per jaar voor het lidmaatschap en bij Holidaylink 70 euro per jaar. Je kunt dan onbeperkt afspraken maken met andere leden.
Bij Nationale Huizenruil ben je in het eerste jaar 25 euro kwijt en daarna 55 euro per jaar. Bij Eigenhuisruil en Tweedewoningruil krijgen de leden aan het eind van het jaar een mail en wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd. "Gemiddeld maken mensen dan 25 euro over", aldus De Bruyn. Bij HomeExchange (voorheen Huizenruil) betaal je 130 euro per jaar om lid te kunnen zijn.
Niet steeds naar dezelfde plek
De vader van Dennis begon de site in 2012 na de aankoop van een tweede huis in Oostenrijk en de vraag van vrienden of hij het wel leuk vond om steeds naar dezelfde bestemming te gaan. Inmiddels zijn er ruim 500 leden die met iemand anders van vakantiehuis willen ruilen, aldus Dennis.
De tweede woningen kunnen in Nederland staan, maar ook in het buitenland. De meeste leden zijn of Nederlanders of Belgen.

Gratis, als je op de kat past
Je hoeft overigens niet altijd je eigen (tweede) huis te ruilen als je gratis onderkomen zoekt tijdens de vakantie. Je kunt je namelijk ook aanmelden om voor huisdieren van anderen te zorgen, vertelt De Ruiter, die ook de vertegenwoordiger is van Holiday Link in Nederland.
Voor de eigenaren van een huis kan dat interessant zijn omdat hun huisdier dan niet naar een pension hoeft, of ze buren niet hoeven te vragen of ze de kat eten willen geven en voor de planten willen zorgen. Verder staat het huis dan niet leeg.
Degenen die tijdelijk in het huis zitten hebben het voordeel dat ze dan een bijna gratis onderkomen hebben tijdens hun vakantie, aldus De Ruiter.
Ja, vakantie in de EU! Zo gaat de coronapas werken

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief
Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief.