Ga naar de inhoud
Prijzen rijzen

Opgelet: energie wordt snel duurder, driejarig contract soms het best

Een gasmeter. Beeld © Richard Brocken

Gas en licht worden met de dag duurder. De vaste tarieven voor gas lagen sinds 2015 niet zo hoog als nu, de vaste tarieven voor stroom staan op het hoogste punt sinds 2019.

Dat blijkt uit gegevens van vergelijkingssite Pricewise.

Drie smaken

Bij het kiezen van je energieabonnement zijn er eigenlijk drie smaken: variabele tarieven (die twee keer per jaar wijzigen), 1 jaar vast of 3 jaar vast.

Die variabele tarieven stegen per 1 juli al gigantisch, met zo'n 25 procent gemiddeld. En de vaste tarieven volgen die trend. Die zijn sinds juni al met 10 procent gestegen. Dat komt allemaal omdat het inkopen van energie op de korte termijn nu heel duur is.

Koud, nat 

Dat is aan de ene kant het gevolg van het koude en natte voorjaar. Daardoor zijn de gasvoorraden geslonken en dat drijft de prijs op. Maar ook de aantrekkende economie heeft een negatief effect op de energieprijzen (voor consumenten in ieder geval). Logisch: meer bedrijvigheid betekent meer vraag naar energie. En dus stijgen de prijzen.

Te
Lees ook:
Te weinig capaciteit op stroomnet om nieuwe bedrijven aan te sluiten

En de gevolgen daarvan merk je nu ook als je je abonnement voor 1 of 3 jaar wil vastzetten. Volgens Pricewise is het voor het eerst sinds zij het bijhouden zo dat je misschien wel voordeliger uit bent als je een contract afsluit voor 3 jaar in plaats van 1 jaar. Dat komt omdat het voor energieleveranciers inmiddels goedkoper is om energie in te kopen voor de langere termijn dan voor de korte termijn.

Wat is het beste?

"Eerder was een eenjarig energiecontract het meest voordelig, al dan niet vanwege welkomstkortingen. Nu we niet zeker zijn van de ontwikkelingen op de markt, valt er voor zowel eenjarige als driejarige contracten wat te zeggen", aldus Tomas Bleker van Pricewise.

Energierekening
Lees ook:
Energierekening per 1 juli flink omhoog: bekijk hier hoeveel

"Gaan de vaste tarieven omlaag? Dan ben je goedkoper uit met een eenjarig contract met welkomstkorting. Maar blijven de tarieven hoog of stijgen ze nog verder? Dan is een driejarig contract de meest voordelige keuze."

Verschillen nog beperkt

Op dit moment ontloopt het elkaar allemaal nog niet zo vreselijk veel. Bij een gemiddeld verbruik van 3500 kWh per jaar aan stroom en 1500 kuub gas betaal je in een Noord-Hollandse mediastad nu bij de goedkoopste aanbieder voor een eenjarig contract 2.138 euro per jaar. De goedkoopste aanbieder van een driejarig contract rekent 2.108 euro per jaar.

Maar het kan ook zijn dat bij een en dezelfde aanbieder het driejarig contract alsnog duurder uitpakt voor de consument dat de eenjarige verbintenis. Dat komt vooral door het spel met de welkomstkortingen. Want de prijzen liggen per afgenomen hoeveelheid energie bij vrijwel alle leveranciers het laagst bij een driejarig contract, maar wie ieder jaar overstapt profiteert weer extra van de welkomstkortingen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief