Ook deltavariant drukt prijs

Olielanden gaan meer oppompen: 'Benzineprijs kan wat omlaag'

19 juli 2021 13:21
De benzineprijs wordt maar voor circa 25 procent door de olieprijs. Beeld © ANP / Hollandse hoogte / Robin Utrecht

De organisatie van olieproducerende landen (OPEC) en Rusland gaan toch meer olie produceren. Dat betekent dat de olieprijs en daarmee ook de benzineprijs wat zou kunnen dalen, denken deskundigen.

5,8 miljoen vaten per dag zullen de OPEC en Rusland in totaal meer gaan produceren, bovenop de huidige productie van 96,8 miljoen vaten per dag.

Dat gaat niet van de één op de andere dag, elke maand voeren ze de productie met 400.000 vaten per dag op, zodat ze uiteindelijk in september volgend jaar de verhoging van in totaal 5,8 miljoen vaten hebben bereikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Energieagentschap: 'Stop nu met nieuwe olie- en gasprojecten'

"De vraag naar olie was wat hoger dan het aanbod, dus ik had liever een verhoging met 500.000 vat per dag gezien", zegt Hans van Cleef, energie-econoom bij ABN Amro. Toch denkt hij dat er straks wel voldoende aanbod zal zijn.

Deltavariant

Naast het akkoord over een hogere productie speelt namelijk ook de deltavariant van het coronavirus een rol, zegt hij. Als die om zich heen blijft slaan, zal dat een drukkend effect hebben op de vraag naar olie, onder meer omdat er weer meer thuisgewerkt zal worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'10 procent van olievoorraad wereldwijd zal nooit worden gewonnen'

"De combinatie van een hogere productie en het effect van de deltavariant zal er zeker toe kunnen leiden dat de olieprijs en daarmee de benzineprijs in de komende weken en maanden wat omlaag kan", aldus Van Cleef. De ontwikkeling van de vraag is wel onzeker, aldus Van Cleef. 

Veel accijnzen en belastingen in prijs benzine

Hij tekent daarbij wel aan dat de olieprijs maar 25 procent van de prijs aan de pomp bepaalt, de rest is accijnzen en belastingen. Een lagere (of hogere) olieprijs werkt dus maar beperkt door in de prijs voor benzine en diesel, waarschuwt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Big oil in big trouble: aandeelhouders roeren zich voor het klimaat

'Huidige niveau of licht lager'

Over de olieprijs - en daarmee de benzineprijs - is energieanalist Jilles van den Beukel wat voorzichtiger. Hij denkt in ieder geval wel dat het door het akkoord tussen de OPEC en Rusland wel gedaan is met de stijging van het afgelopen jaar. Hij gaat uit van olieprijs rond het huidige niveau, of een lichte daling.

Maar uiteindelijk zullen de accijnzen en belastingen op benzine echt niet lager worden, denkt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

BP waarschuwt: vraag naar olie piekt komende jaren al

Twee trends

Op de langere termijn ziet hij twee trends, die tegen elkaar in werken. In de eerste plaats zitten de olieproducenten met de vraag hoeveel olie ze vanwege de energietransitie in de grond zullen moeten laten. "Het eind van olie komt eraan, en elk producerend land wil met zo weinig mogelijk olie blijven zitten. Maar je kunt dan niet tegelijk ook de olieprijs hoog houden", aldus Van den Beukel.

Het eind van het olietijdperk geeft neerwaartse druk op de olieprijzen, en het is in zo'n situatie lastiger om het eens te blijven binnen de OPEC, denkt hij. Als productieafspraken niet worden nagekomen en sommige landen meer gaan produceren, dan zal dat hogere aanbod een drukkend effect hebben op de prijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan Shell de omslag van fossiel naar groen maken?

Grotere macht OPEC+

Daartegenover staat de trend dat het marktaandeel van de OPEC en Rusland wat zal gaan toenemen, denkt Van den Beukel. Westerse oliebedrijven in het algemeen en Amerikaanse schalieoliebedrijven in het bijzonder zijn minder goed in staat om snel te groeien, zegt hij. Dat heeft te maken met hun kostprijs, maar ook met druk vanuit de samenleving, aldus Van den Beukel. 

Op een termijn van vijf tot tien jaar kan de grotere marktmacht van de OPEC en Rusland de olieprijs opstuwen, denkt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gekelderde vraag schudt oliesector op: 'Grote bedrijven nu zelf overnameprooi'

OPEC en Rusland

De OPEC-landen maken al decennialang afspraken over hoeveel olie zij zullen oppompen. Daarmee beïnvloeden zij de olieprijs. Het belangrijkste lid van de Opec is Saoedi-Arabië.

Rusland is een ander groot olieland, maar het is geen lid van de OPEC. Sinds een aantal jaren praat het wel mee over de productie met de OPEC, die sindsdien OPEC+ wordt genoemd.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van