Ondanks overwaarde

Twee op drie doorstromers wachten met nieuw koophuis door oververhitte markt

16 juli 2021 00:14 Aangepast: 16 juli 2021 08:55
Ruim de helft van de doorstromers wil groter wonen, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding. Beeld © Patricia Rehe/ANP

Naast starters begint de gekte op de woningmarkt nu ook doorstromers te raken. Hoewel zij over het algemeen meer te besteden hebben, zijn alsnog twee op de drie doorstromers bereid langer te wachten dan hun lief is met de aankoop van een nieuwe woning. Hierdoor dreigt de markt nog verder op slot te raken.

Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker onder 532 woningbezittende doorstromers. Bijna een kwart van hen wil binnen twee jaar verhuizen, vooral om te kunnen profiteren van hun overwaarde en de lage rente, maar ziet hun plannen door de oververhitte woningmarkt in het water vallen.

Doorstromers noemen verschillende redenen om te verhuizen. Ruim de helft wil groter wonen, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding of de behoefte aan een werkkamer als gevolg van de thuiswerktrend. Ruim een derde is op zoek naar (meer) buitenruimte. Eerdere onderzoeken kwamen met vergelijkbare conclusies.

Consessies

Vanwege de hoge huizenprijzen en het lage aanbod zijn doorstromers ook bereid andere concessies te doen aan hun woonwensen. Zo kijkt bijna de helft van de ondervraagde woningbezitters ook naar kleinere huizen en andere type woningen. Eén op de drie overweegt zelfs een andere locatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer groen en een groter huis: we willen anders wonen door corona

De ondervraagde doorstromers vissen voor een deel uit dezelfde vijver als starters. De meeste doorstromers (31 procent) azen op woningen tot 350.000 euro, van een kwart mag het een tonnetje meer zijn. Een derde van de stedelingen is bereid meer dan 550.000 euro te betalen, tegenover 11 procent in de rest van Nederland.

Eigen geld

In tegenstelling tot de meeste starters nemen negen op de tien doorstromers flink wat eigen geld mee, voornamelijk door de overwaarde van hun huidige woning. Ruim een derde kan tot 50.000 euro inbrengen, nog eens een kwart tot 100.000 euro. Eén op de negen doorstromers kan zelfs 150.000 euro eigen geld inleggen.

Doorstromers zijn van groot belang voor een gezonde woningmarkt. Ze laten in de meeste gevallen een goedkopere (koop)woning na, die daarmee weer beschikbaar komt voor andere groepen, zoals starters. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van