Lekker tikken

1600 euro voor een ouderwets toetsenbord? 'Het is een eyecatcher'

15 juli 2021 15:48 Aangepast: 15 juli 2021 15:58
Beeld © RTL Z

Ze zouden langer meegaan, zijn fijn om op te typen en er is geen beter alternatief voor lange sessies achter je bureau. Prijzig zijn ze wel, die mechanische toetsenborden, maar dat hebben liefhebbers er graag voor over. "Je zit je hele leven 8 uur per dag achter zo'n ding, en dan vinden mensen het nog gek dat je er een paar tientjes aan uitgeeft."

Mechanische toetsenborden zijn een beetje de hippe Nike's voor nerds. "Sterker nog, sommige mensen stemmen de kleur van hun toetsenborden af op hun sneakers", zegt Floris de Bijl. Hij is techjournalist, webdeveloper én toetsenbordfanaat.

De Bijl bouwde zelf een custom mechanisch toetsenbord en gaf er 450 euro aan uit. Duur? "Dat is wel high end ja, aan wie je het ook vraagt." 

Toch had hij het er graag voor over en is nu de trotse eigenaar van een Planck, een mechanisch toetsenbord met maar 47 toetsen. Dat is minder dan de helft van een normaal volledig toetsenbord met 104 toetsen. 

De binnenkant van een Cherry MX schakelaar (switch). Een type schakelaar dat wordt gebruikt in mechanische toetsenborden. De binnenkant van een Cherry MX schakelaar (switch). Een type schakelaar dat wordt gebruikt in mechanische toetsenborden.

Wat is een mechanisch toetsenbord?

Mechanische toetsenborden hebben onder elke toets een schakelaar (switch), die bestaat uit verschillende onderdelen met een veer erin. Dit in tegenstelling tot veel hedendaagse toetsenborden die een rubber membraan gebruiken en daardoor soms wat slap of papperig aanvoelen.

Liefhebbers van mechanische toetsenborden vinden het prettig dat elke toetsaanslag duidelijk te voelen is en waarderen ook het geluid dat de schakelaars maken. 

Typt fijner

Het toetsenbord is ook nog ortholineair, met de rijen toetsen direct onder elkaar in plaats van verspringend zoals normaal (zie foto). De Bijl koos voor toetsen (keycaps) zonder tekens erop en gebruikte een case van walnoothout die speciaal in de VS is gemaakt. 

Het is een toetsenbord waar maar weinig mensen op kunnen typen. Maar, zegt De Bijl, het is ergonomisch beter en het ziet er gewoon cool uit. "Ik heb er wel een maand aan moeten wennen, maar nu typt het lekker." 

De Planck van Floris de Bijl in een case van walnoothout. De Planck van Floris de Bijl in een case van walnoothout.

Doordat de schakelaars in de toetsen niet helemaal ingedrukt hoeven te worden voordat er een toetsaanslag wordt geregistreerd, voelt een mechanisch bord fijner aan voor de vingers, zegt Jesse Stokmans, projectmanager bij Ergowerken.nl. "Je hebt minder tegendruk, minder last bij het typen."

Het typt inderdaad fijn, zegt De Bijl. Toch is het vooral het uiterlijk dat mensen interesseert, denkt hij. "Het is 80 procent esthetisch en 20 procent ergonomie, schat ik." De custom toetsenborden zijn vooral populair bij gamers, developers en mensen met een schrijvend beroep, aldus De Bijl. 

De Bijl merkt dat het mechanische toetsenbord de laatste tijd populairder wordt. Dat komt onder andere doordat er meer thuisgewerkt wordt en mensen daar een goed toetsenbord voor nodig hebben. Het is ook gewoon een hebbeding geworden, vooral voor developers, zegt hij. "Het is een eyecatcher geworden om mee te nemen naar kantoor."

Hebbeding en eyecatcher

Dat laatste herkent IT-consultant Robin Gaal maar al te goed. Hij raakte geïnteresseerd in mechanische toetsenborden na een bericht op het forum van Tweakers, kocht een Coolermaster van 80 euro voor thuis - 'je weet wel met van die lampjes' - en een goedkopere versie op AliExpress voor op kantoor. 

"Iedereen op kantoor verklaarde me voor gek met mijn geratel. Binnen 3 maanden had iedereen er een. Ik heb ze overtuigd", zegt Gaal. "En toen dacht ik: shit nu ben ik niet meer de koning." 

De IBM 3277 beam spring van Robin Gaal. Vraagprijs: 1600 euro. De IBM 3277 beam spring van Robin Gaal. Vraagprijs: 1600 euro.

Via verschillende oude modellen van IBM kwam Gaal uit bij zijn heilige graal van toetsenborden, een IBM beam spring. Het zijn enorme bakbeesten die in de jaren zestig en zeventig gebruikt werden om mainframes te bedienen. Hij zag er een online en dacht: "Die moet ik hebben!" 

Heilige graal: oude, originele toetsenborden

Na 5 jaar Marktplaats in de gaten houden had hij eindelijk beet op de zoekterm IBM. "Er stond alleen iets bij als 'IBM toetsenbord oud'. Maar ik herkende de kleuren. Holy fuck dat is een beam spring!"

Gaal kon zijn geluk niet op toen hij bij de oude man die hem verkocht een tweede op de kast zag liggen. Voor 400 euro was hij twee 'holy grail'-borden rijker en bouwde ze om zodat ze ook met hedendaagse computers werken. 

Erg praktisch zijn ze niet, geeft Gaal toe. "Je zou eigenlijk een kuil in je bureau moeten graven om er goed op te werken", zegt hij. Toch is dat niet erg. "Het is net als een klassieke auto, daar ga je ook niet elke dag in rijden." 

1600 euro

Een van de twee staat nu weer op Marktplaats. Vraagprijs: 1600 euro. "Geen gekke prijs als het om een exclusief toetsenbord gaat dat moeilijk te krijgen is", vindt De Bijl. Omgebouwd zijn ze meer waard omdat je ze nog kan gebruiken.

Gaal vindt het niet gek om veel geld uit te geven aan iets simpels als een toetsenbord. "Je zit je hele leven 8 uur per dag achter zo'n ding, en dan vinden mensen het nog gek dat je er een paar tientjes meer aan uitgeeft." 

Zijn tweede beam spring staat al een tijdje te koop, maar zorgen maakt hij zich niet. "Ik heb geen haast. En er moet zeker nog één Robin Gaal in Nederland zijn die net zo graag een beam spring wil als ik."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van