Minder expats

Huren opnieuw gedaald, in alle grote steden behalve Utrecht

14 juli 2021 08:54
Ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De coronacrisis kent ook voordelen. Door het wegblijven van expats en toeristen, is er minder vraag naar huurwoningen in grote steden. Het gevolg: verhuurders verlagen de huurprijzen om hun panden toch te kunnen vullen. In grote steden dalen de huren hierdoor al geruime tijd. 

In Amsterdam, de stad waar je gemiddeld het meeste betaalt om woonruimte te huren in de vrije sector, zijn de huren al vier kwartalen op rij gedaald, meldt huursite Pararius. Ook in Den Haag, Eindhoven en Rotterdam daalde de gemiddelde huurprijs in het tweede kwartaal van 2021. In Utrecht bleven de huren gelijk in vergelijking met de maanden april, mei en juni 2020. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek naar oplichting en misleiding op online huurmarkt

Over heel Nederland gezien daalde de gemiddelde huurprijs met 2 procent in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar. Per vierkante meter betaal je nu 12,45 euro voor een kale woning.

Flevoland in trek

Ook in middelgrote steden zoals Amstelveen, Dordrecht, Haarlem, Delft en Breda daalden de huren. Uitzondering zijn Almere en Lelystad. Deze steden zijn in trek bij huurders die Amsterdam of Utrecht niet kunnen betalen. Omdat er nog maar weinig geschikte huurwoningen in de vrije sector in de Flevo-steden zijn, wordt de gemiddelde huurprijs flink opgedreven.

Miniatuurvoorbeeld
Juli 2020:

Huren in grote steden voor het eerst in lange tijd omlaag

Maar over het algemeen daalden de huren dus. Dat is het kortetermijneffect van de coronacrisis. Grote internationale werkgevers haalden hun werknemers terug uit Nederland. 

Expats komen terug

"Expats bleven weg, waardoor huurwoningen in het hogere segment in grote steden leeg bleven staan", legt Jasper de Groot, directeur van Pararius uit. 

Om toch mensen te verleiden om hun panden te bewonen, verlaagden verhuurders hun prijzen. "Om zo een bredere doelgroep te trekken en leegstand te voorkomen", aldus De Groot. Nu er steeds meer mensen gevaccineerd zijn, zullen de expats ook weer terugkeren, verwacht het bedrijf. Op de Engelstalige versie van de site loopt het al weer storm met aanvragen om panden te mogen bezichtigen, stelt De Groot. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van