Ga naar de inhoud
Vooral op de eilanden

Auto huren voor vakantie schreeuwend duur: 'Soms wel tien keer duurder' 

Vakantiegangers op Ibiza. Beeld © Zuma Press

Wie een auto wil huren deze zomervakantie moet vaak diep in de buidel tasten. En het ziet er niet naar uit dat dit snel verandert. "Vroeger boekte je eerst de vliegtickets en daarna huurde je een auto, nu is het andersom." 

Een auto huren kost op het moment al snel het dubbele van wat je kwijt was in 2019, voor de coronacrisis. "Maar op sommige plekken zijn de prijzen vertienvoudigd", zegt Tjeerd Kramer, directeur van EasyTerra, een vergelijkingssite voor huurauto's.

Vooral op eilandbestemmingen als Ibiza en Mallorca zijn de prijzen extreem hoog, zegt hij. Maar ook in het zuiden van de EU zoals in Spanje en Portugal kan je (veel) meer kwijt zijn voor een huurauto dan voorheen. 

Bespaartip:
Lees ook:
Bespaartip: neem zelf navigatie en kinderzitje mee voor huurauto

Prijzen omhoog door crisis

In 2019 betaalde je gemiddeld 225 euro per week voor het huren van een auto. In 2021 gaat het gemiddeld om 460 euro per week, zegt Kramer. Afhankelijk van de bestemming kunnen de prijzen hier wel flink van afwijken. 

De hogere prijzen hebben vooral te maken met de coronacrisis. 2020 was een rampjaar voor de autoverhuurders. Vrijwel niemand wilde nog een auto huren en de industrie ging gedwongen in overlevingsstand. Het moederbedrijf van gigant Hertz in de VS ging zelfs failliet. 

Om zichzelf te beschermen verkochten bedrijven grote delen van het wagenpark. In de Benelux verkocht Hertz de helft van de auto's om de crisis te doorstaan. Ondertussen is er weinig vernieuwd en dat zorgt voor tekorten, zegt Kramer. 

Verhuurder
Lees meer:
Verhuurder Hertz gelooft er nog in, zelfs met de helft minder auto's

Chiptekorten 

En zelfs al zouden de autoverhuurbedrijven hun wagenpark flink willen uitbreiden dan is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Autofabrikanten kunnen minder auto's afleveren door wereldwijde chiptekorten. En de auto's die worden afgeleverd zullen waarschijnlijk niet eerst naar de verhuurbedrijven gaan. 

"Daar zijn de marges veel lager", zegt Kramer. Fabrikanten verdienen een stuk meer aan de verkoop aan particulieren. 

Piek in verhuur 

Het is een vervelend probleem voor de verhuurders. Vorig jaar was er geen vraag en dit jaar is er moeite om te leveren omdat de wagenparken kleiner zijn geworden, juist nu er een kleine piek te zien is in de interesse voor een huurauto. 

Ten opzichte van vorig jaar is de vraag met zo'n 25 procent gestegen, laat Henk van den Helder, directeur van Hertz Benelux weten. Toch is dat nog verre van het niveau van voor de crisis. 

Ook het Letse Discover Cars, dat ook in Nederland actief is, ziet een piek. Die is zo groot dat het verhuurbedrijf de klantenservice niet overeind kan houden. Wie belt naar het bedrijf krijgt een bandje dat het bedrijf door een 'onverwachte stijging van de boekingen' tijdelijk niet telefonisch bereikbaar is. Een reactie op vragen van RTL Z bleef ook uit. 

Intel-topman:
Lees ook:
Intel-topman: grootste hinder door chiptekort moet nog komen

Liever op vakantie met de auto 

"Mensen gaan vaak liever met een huurauto op vakantie dan met het vliegtuig", zegt Paul de Waal, woordvoerder van de brancheorganisatie Bovag. Autovakanties zijn in trek omdat de flexibiliteit groter is. Springt een land op rood dan kan je makkelijk wat verder rijden, zegt hij.

In Nederland is er relatief weinig vraag naar huurauto's bij vliegvelden, terwijl het op andere locaties juist drukker is, zegt hij. 

Anders op vakantie

Het zorgt er ook voor dat sommige mensen anders op vakantie gaan. "Vroeger boekte je eerst de vliegtickets en daarna huurde je een auto", zegt hij. "Nu wordt soms gekeken waar je een goedkope auto kan huren en boek je daarna pas de vliegtickets." 

Dat zal zeker niet altijd het geval zijn, maar het illustreert wel aan hoe hard de prijzen zijn gestegen, zegt Kramer. 

De prijzen zullen nog wel even hoog blijven verwacht hij. Ook omdat 2021 geen topjaar gaat worden voor de branche. "Vorig jaar was verschrikkelijk", zegt Kramer. Maar dit jaar is niet veel beter. "Wij richten met onze investeringen op volgend jaar."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van