Ton méér dan gedacht

Ontslagpremie van 362.000 euro voor ex-cfo Beter Bed

12 juli 2021 13:28 Aangepast: 12 juli 2021 13:42
Vertrokken cfo Hugo van den Ochtend kreeg ton méér dan gedacht. Beeld © ANP

De beursgenoteerde beddenverkoper Beter Bed heeft zijn eind 2019 ontslagen financieel bestuurder Hugo van den Ochtend een ontslagpremie meegegeven van 362.000 euro.

Dat blijkt uit het meest recente jaarverslag van Beter Bed, dat in 2020 goed was voor een omzet van 222 miljoen euro.

Plotseling vertrek

Van den Ochtend ging in september 2018 aan de slag als chief financial officer van de destijds kwakkelende onderneming. Eind 2019 vertrok hij plotsklaps, en werd vervangen door de toenmalige toezichthouder Gabrielle Reijnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Familie Blokker stapt uit Beter Bed nadat tientallen miljoenen verdampten

Na aandringen van de belangenvereniging voor particuliere aandeelhouders VEB kwam Beter Bed met iets meer details over het verrassende afscheid van de financieel bestuurder.

Volgen het bedrijf was Van den Ochtend vertrokken omdat hij niet meer paste in de gewijzigde strategie na de verkoop van de Duitse probleemdochter Matratzen Concord.

Ontslagvergoeding

Op vragen van de VEB liet Beter Bed ook weten dat de cfo een ontslagvergoeding zou meekrijgen. Die zou in overeenstemming zijn met zijn contract en de Corporate Governance Code.

"Dit zal waarschijnlijk betekenen dat Van den Ochtend een vertrekpremie ontvangt van één keer zijn basissalaris, ofwel 255.000 euro", concludeerde de VEB destijds in een reactie.

Ruim een ton hoger

Uit het meest recente jaarverslag van Beter Bed blijkt dat die vergoeding dus ruim een ton hoger is uitgevallen.

Dat komt omdat de vertrekpremie niet bestond uit één jaarsalaris, zoals de VEB destijds veronderstelde. Van den Ochtend kreeg een afkoopsom van negen maanden, en zes maanden doorbetaald salaris tijdens de opzegtermijn.

Overstap naar Ahold

Uit zijn Linkedin-pagina blijkt overigens dat de 43-jarige Van den Ochtend niet lang zonder werk zat. In maart 2020 ging hij aan de slag bij Ahold Delhaize, als 'vice-president Finance Europe and Indonesia'. Voor zijn komst naar Beter Bed werkte hij ook bij Ahold.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beter Bed ziet omzet groeien dankzij Black Friday en online verkopen

Het destijds kwakkelende Beter Bed is inmiddels in rustiger vaarwater terecht genomen. De omzet steeg in 2020 met ruim 19 procent, tot 222 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 7,9 miljoen, tegen een verlies van 52,6 miljoen in het voorgaande jaar.

Het aandeel Beter Bed, dat bij Van den Ochtends vertrek iets boven de 2 euro noteerde, koerst tegenwoordig op ruim 7 euro.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van