Toparbiters

Kassa rinkelt voor supermarktmiljonair Kuipers dankzij fluiten finale 

09 juli 2021 15:38
Björn Kuipers in actie tijdens de kwartfinale op het EK tussen Tsjechië en Denemarken. Beeld © EPA

Dat Nederland meespeelde op het EK lijkt al weer jaren geleden, na de roemloze aftocht in de achtste finales. Maar de een z'n dood is de ander z'n brood. Mede omdat Oranje zo snel uit het toernooi verdween, konden scheidsrechters Makkelie en Kuipers een hoofdrol opeisen. En dat leverde ze ook nog eens een lekker zakcentje op.

Per wedstrijd krijgen scheidsrechters namelijk zeker 10.000 euro betaald op de Europese Kampioenschappen. Een grensrechter krijgt 5000 euro, de vierde official 4000 euro. Wat de VAR-scheidsrechters krijgen is niet bekend. De Europese voetbalbond gaat niet in op vragen van RTL Z. 

Miniatuurvoorbeeld
Zondag 11 juli:

Kuipers fluit als eerste Nederlandse scheidsrechter finale EK

De bovengenoemde bedragen zijn gebaseerd op de bedragen van het EK in 2008 en zijn volgens een bron binnen voetbalbond UEFA nauwelijks gewijzigd sindsdien. Behalve een vast bedrag per wedstrijd, krijgen de arbiters ook nog een vergoeding van 200 euro per dag.

50.000 euro

Dat betekent dat Björn Kuipers na afloop van dit toernooi 50.000 euro kan bijschrijven. Allereerst 40.000 euro voor de vier wedstrijden die hij mocht leiden, inclusief de finale op 11 juli. Daarnaast toucheert hij nog eens 4000 euro voor zijn rol als vierde man bij de wedstrijd Engeland tegen Kroatië en nog eens 6000 euro voor de dertig dagen dat het toernooi duurt. 

Danny Makkelie, die de halve finale floot, komt net ietsje lager uit. Hij floot net zoveel wedstrijden en was ook één keer vierde man, maar is vier dagen korter actief op het toernooi. 

Voetballen levert veel meer op

De bedragen vallen in het niet bij de prijzenpot voor de voetballers. Meedoen is bij de UEFA bijna net zo belangrijk als winnen: alleen al starten op het EK leverde landen 9,25 miljoen euro op. Stel dat Italië wint, dan levert dat in totaal 34 miljoen op. De Engelsen moeten het doen met 'slechts' 33,25 miljoen vanwege het gelijkspel tegen aartsrivaal Schotland in de groepsfase.

De UEFA-bonus voor de winnaar is bijna net zo veel als de 37,4 miljoen die Europese voetbalbond in het seizoen 2019-2020 in totaal kwijt was aan scheids- en grensrechters. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuisvoordeel Engeland in EK-finale: 'Fans schreeuwen de bal het doel wel in'

Het op hoog niveau fluiten is dus meer dan alleen een hele grote eer. "Financieel gezien is fluiten mijn hoofdinkomen", vertelt Makkelie in een interview met de politie, waar hij ook werkt.

Björn Kuipers zal sowieso weinig financiële zorgen hebben. Hij is behalve scheidsrechter ook succesvol ondernemer, met twee supermarkten en een kapperszaak in Oldenzaal. 

Miljonair op papier

Eind 2019 was het eigen vermogen van zijn overkoepelende BV 14,9 miljoen euro. Dat is ruim 250.000 euro meer dan eind 2018, blijkt uit de meest recente cijfers over het bedrijf bij de KvK.

Miniatuurvoorbeeld
Ondernemer Kuipers

Van Jumbo tot het WK: dit is het miljoenenimperium van Björn Kuipers

Spreken op podium

Dankzij hun optreden op het hoogste niveau zijn de twee scheidsrechters ook veelgevraagde sprekers bij bedrijven en op evenementen.

Makkelie komt voor een tarief tussen de 3000 en 4000 euro vertellen hoe het is om onder druk beslissingen te nemen en een team te leiden. Zijn collega Kuipers is een slag duurder: hij komt pas vanaf 5900 euro

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van