De eerste schoolvakanties zijn begonnen, en het lijkt erop dat veel Nederlanders kiezen voor een veilige reisoptie: de camper of caravan. Vooral tweedehands campers gaan als warme broodjes over de toonbank. Maar hoe weet je of je een goede aankoop doet?
In de eerste helft van 2021 hadden meer Nederlanders dan ooit een camper of caravan in bezit: zo'n 570.000, aldus branchevereniging BOVAG. Die groei is grotendeels te danken aan corona, want op pad gaan met je eigen (sleur)hut betekent immers een relatief veilige manier van overnachten.
Campers zijn booming
Vooral campers maken een enorme opmars door. Er werden in de eerste helft van dit jaar 2041 nieuwe campers verkocht, en iets meer dan 19.000 tweedehands campers wisselden van eigenaar, via de vakhandel en particuliere verkoop.
Marktplaats zag het aantal zoekopdrachten naar campers zelfs verdubbelen: 'camper' is nu na 'gratis' de meest gebruikte zoekterm op het handelsplatform. 6 miljoen keer werd er naar campers gezocht in de eerste helft van het jaar, terwijl er maar 64.000 advertenties waren van kampeerauto's.
Maar een camper kopen is wel even wat anders dan een tweedehands autootje aanschaffen. Waar moet je op letten om geen miskoop te doen?

Vijf tips van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC).
1. Denk goed na over je budget
Hoeveel kun je besteden aan een camper? Je kunt het zo luxe maken als je wilt; op Marktplaats lopen de prijzen voor tweedehands campers op tot de prijs van een klein huis. Denk na wat de minimale vereisten zijn die je wilt hebben: hoeveel zit/slaapplekken, welke (basis)voorzieningen, en welke eventuele extra's?
Maar denk in je budgetbepaling vooral ook aan alle andere kosten die er nog eens bij komen: stalling, verzekering, motorrijtuigenbelasting. Alleen dat kost je al snel tussen de 1000 en 2000 euro per jaar. Kosten voor eventuele keuringen en onderhoud komen daar nog eens bij.
Al met al loopt de teller daarmee snel op. En wat zou je camper bij verkoop na een paar jaar nog opleveren, ofwel: hoe waardevast is hij?
2. Neem iemand mee om te kijken
Droomwagen gespot? Dan volgt de belangrijkste tip van het NKC: neem iemand mee met verstand van campers, als je dat zelf niet hebt. Iemand die goed weet waar je naar moet kijken, en wat de gevoelige punten van een camper zijn, zoals vochtproblemen en roestvorming.
"Vocht is echt een heel groot probleem bij campers. Als je daar geen idee van hebt bij je aankoop, dan kun je echt een kat in de zak kopen", vertelt Rosanne Vriend, pr-medewerker van NKC. "Het vervelende is dat je vocht vaak niet direct kunt zien. Soms zie je vochtvlekken of kromgetrokken hout, maar het kan ook helemaal in de wanden zitten. En als er eenmaal vochtproblemen zijn, dan zijn die ook nauwelijks op te lossen. Je kunt dat eigenlijk alleen maar nagaan met een vochtmeter."
Online is verder veel nuttige informatie te vinden waarmee je je kunt inlezen (zie grijs kader onder).

3. Maak een proefrit
Net als bij een normaal scheurijzer wil je natuurlijk weten hoe de camper rijdt. Voelt 'ie goed aan? Kun je er prettig mee rijden op de snelweg, én op een hobbelige binnenweg? Voelt 'ie comfortabel met parkeren, hard remmen of bij het manoeuvreren door een smal steegje? Dat kun je allemaal alleen maar ervaren door een flinke proefrit te maken.
Maar ook: werken alle onderdelen naar behoren, is er niks stuk? Laat de verkoper alles demonstreren in de kampeerauto en check of het goed functioneert.
4. Laat je niet gek maken
De markt voor campers is, net als de huizenmarkt, momenteel erg oververhit, ziet het NKC. "Wij zien een heleboel mensen die op zoek zijn naar een eerste camper", vertelt Vriend. "Zelfs een camper vinden om te huren blijkt lastig tot en met september dit jaar."
Zo veel vraag levert lastige situaties op bij een aankoop. "Veel mensen worden nu voor hun gevoel voor het blok gezet. Er zijn voor jou nog tien anderen die een camper willen kopen. Dan koop je toch sneller iets in een opwelling."
Klinkt een deal te mooi om waar te zijn? Dan is hij dat waarschijnlijk ook. Soms is een camper zo mooi aangekleed of van handige snufjes voorzien dat je problemen over het hoofd ziet. Houd je hoofd koel, zorg dat je de hele wagen naloopt en op de hoogte bent van eventuele onvolkomenheden, zodat je geen miskoop doet.
5. Laat een aankoopkeuring doen
Wil je zeker zijn van je zaak? Laat dan een onafhankelijke aankoopkeuring doen. Daarbij wordt jouw potentiële droomhuis op wielen helemaal doorgelicht, en krijg je een rapportje waar de zwakke en sterke punten in staan. Dat biedt munitie om mee te onderhandelen met de verkoper. Dat kan bijvoorbeeld bij Dekra, CED of Mijn Autocoach.
Twijfel je of een camper wel écht iets voor je is? Begin dan met huren. Er zijn talloze aanbieders van huurcampers waarmee je een vakantie kunt 'oefenen', voordat je tot aankoop overgaat.
Check, check, dubbelcheck
Online vind je een aantal handige checklists die je kunt gebruiken bij je aankoop. Zo vind je bij NKC een checklist van alle onderdelen die je kunt nalopen, heeft ANWB op een rij gezet voor welk type camper je welk rijbewijs nodig hebt en helpt deze lijst je om te bepalen wat je precies in je kampeerauto wilt hebben.