Ga naar de inhoud
Laatste kans verspeeld

Onterecht ontslag voor man die vakantie vierde in 'oranje' Italië

De in Italië vakantievierende werknemer miste door quarantaine een belangrijke afspraak. Beeld © AP

Het openbaar vervoersbedrijf GVB in Amsterdam mag een disfunctionerende werknemer niet ontslaan, omdat hij te laat in Nederland was voor een 'laatste kans-gesprek'. De man vierde vakantie in een 'oranje gebied', waardoor hij in quarantaine moest en de afspraak miste.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter.

De 60-jarige werknemer van het GVB werkte al sinds 1992 bij het vervoersbedrijf. In het zogenoemde 'operations control center' houdt hij via beeldschermen de metro- en sneltramstations en het busstation aan de IJ-zijde van het Centraal Station van Amsterdam in de gaten.

Disfunctioneren

Al sinds 2016 is er sprake van problemen met het functioneren van de man. Hij klaagt regelmatig over de werkhouding van en discriminatie door collega’s.  Collega’s klagen ook over hem.

Dit
Lees ook:
Dit is de top-10 meest spraakmakende ontslagzaken in 2020

In 2019 neemt het aantal klachten toe. Het GVB constateert regelmatige aanvaringen met collega’s, het niet nakomen van afspraken en een zeer hoog verzuim. In september van dat jaar volgt de man nog een cursus communicatie op aandringen en kosten van zijn werkgever.

Arbeidsongeschikt

Dat kan niet voorkomen dat de werknemer in oktober 2019 wegens spanningsklachten arbeidsongeschikt raakt. Begin 2020 begint de man aan re-integratiewerkzaamheden, maar ook die verlopen moeizaam.

Zo vindt de werknemer dat hij te snel weer aan het werk moet en blijft hij vraagtekens zetten bij de adviezen van de bedrijfsarts. Het GVB klaagt over zijn gebrekkige bereikbaarheid.

Allerlaatste kans

Eind vorig jaar is de maat bijna vol. In november schorst het GVB de man, en dreigt met een loonsstop. Daarop laat de man weten dat zijn 'ogen zijn geopend', en dat hij graag nog een allerlaatste kans wil.

Die kans wordt hem gegund. Op 9 december stuurt het GVB hem een brief met een uitnodiging voor een gesprek over de voorwaarden op 22 december. Op 15 december stuurt zijn leidinggevende hem daarover een appje.

Vakantie

Maar de man blijkt, overigens met medeweten van zijn werkgever, op 1 december met vakantie te zijn vertrokken naar Italië. Voor dat land geldt dan 'code oranje'. Dat betekent dat reizigers uit dat gebied bij terugkeer in Nederland tien dagen in quarantaine moeten.

Op
Lees ook:
Op vakantie? Dit zijn de regels per land

Nadat de GVB-werknemer het appje heeft gelezen keert hij zo snel mogelijk terug naar Nederland. Maar door de verplichte quarantaine kan hij niet bij het 'laatste kans-gesprek' zijn. Dat is voor zijn werkgever de druppel.

Laatste kans verspeeld

Het GVB laat de werknemer begin januari weten dat hij zijn allerlaatste kans heeft verspeeld en stapt naar de rechter om hem te kunnen ontslaan. Volgens de werkgever wist de man dat hij mogelijk nog een laatste kans zou krijgen, en nam hij met zijn vakantie in een oranje gebied een bewust risico.

Ondanks de jarenlange voorgeschiedenis van problemen en het dikke dossier dat de werkgever daarover heeft opgebouwd, geeft de Amsterdamse kantonrechter geen groen licht voor het ontslag.

Ontslag onterecht

Gezien de problematische arbeidsgeschiedenis heeft de kantonrechter er begrip voor dat het GVB eist dat de werknemer zijn werkhouding ingrijpend verbetert. Maar volgens de rechter is het onterecht dat de man zijn allerlaatste kans hierop verspeelde omdat hij niet tijdig op de hoogte was van het gesprek en in quarantaine moest.

Het GVB moet de man weer aan het werk laten. Het vervoersbedrijf kon vanochtend nog niet reageren op de uitspraak. De advocaat van de werknemer was onbereikbaar voor een toelichting.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief