Vijf uur minder werken en toch hetzelfde betaald krijgen. In IJsland blijkt uit onderzoek dat het werkt en zijn inwoners massaal aan het overstappen naar een kortere werkweek.
Zo'n 2500 IJslanders waren de eerste gelukkigen. Zij mochten, op initiatief van de IJslandse overheid, tussen 2015 en 2019 meedoen aan een onderzoek naar een kortere werkweek.
De meesten stapten over van een 40-urige werkweek naar eentje van 35 of 36 uur. Hun salarisstrookje bleef hetzelfde.
Minder stress
En wat bleek? Het welzijn van de betreffende werknemers verbeterde. Zo werden er minder burn-outs gemeld en was er minder sprake van stress.
Ook de werk-privé balans verbeterde bij veel deelnemers. In heterorelaties pakte de man meer huishoudelijke taken op. En er bleek meer tijd voor hobby's.
En goed nieuws voor werkgevers: de productiviteit bleef hetzelfde of verbeterde zelfs. Mensen gingen dus niet minder hard werken. En ze maakten ook geen overuren om gemist werk in te halen.

86 procent overgestapt
De onderzoeksresultaten zijn inmiddels omarmd door de IJslandse samenleving, zo schrijven de onderzoekers. In de cao-onderhandelingen van de afgelopen 2 jaar is de kortere werkweek bovenaan het lijstje komen te staan.
En met succes: zo'n 86 procent van de werkenden is overgestapt naar een kortere werkweek of heeft de mogelijkheid daartoe gekregen.
Andere landen
Ook andere landen kijken naar de kortere werkweek. Zo uitte de Finse premier eerder interesse in een vierdaagse werkweek.
En in Spanje doen verschillende bedrijven op initiatief van de overheid mee aan een experiment, waarbij werknemers overstappen naar een kortere werkweek.