Ga naar de inhoud
Na corona-uitbraken

In België worden jongerenvakanties gecanceld, hoe zit dat hier?

Beeld © AFP

Helaas, toch geen feestvakantie in Lloret de Mar. In België zetten reisorganisaties een streep door sommige jongerenreizen vanwege lokale corona-uitbraken. Hoe zit dat in Nederland?

Zon, zee, strand en clubs: veel jongeren kijken er reikhalzend naar uit. Maar veel jonge Belgen kregen de afgelopen week een vervelende mededeling: die geplande feestvakantie naar Spanje gaat niet door.

Ook in Nederland maakt de GGD zich zorgen over vakantievierende jongeren. Lokaal zijn er op sommige populaire vakantiebestemmingen, waaronder Mallorca en Valencia, flinke corona-uitbraken en er is een risico dat jongeren 'terugkeren met het virus in hun koffer', zoals coronaminister Hugo de Jonge zou zeggen.

Op
Lees ook:
Op vakantie? Dit zijn de regels per land

Andere vakantie

Toch lijken de grote reisorganisaties in Nederland nog geen streep te zetten door hun reizen speciaal voor de jeugd. Bij jongerenreisorganisatie GoFun, onderdeel van Corendon, gaan de reizen naar Spanje gewoon door. Al zijn de tripjes dit jaar wel anders dan anders.

Normaal zitten er feesten in het reispakket of gaan er influencers mee. Deze zomer zijn al die extra's geschrapt, vertelt een woordvoerder. Jongeren hebben de keuze gekregen: een normale (saaiere) vakantie naar Spanje, omboeken of je geld terug. 

Toch feesten

Maar hoe zit het dan als ze zelf alsnog op stap gaan? "Dat is hun eigen verantwoordelijkheid", aldus de woordvoerder. Wel worden de jongeren uitgebreid gewezen op de lokale regels.

Ook bij Gogo, onderdeel van Sunweb, hebben ze nog geen jongeren afgebeld. Al worden jonge reizigers naar Mallorca wel geïnformeerd dat ze kunnen omboeken. Op het Spaanse eiland zijn meerdere Nederlandse scholieren besmet geraakt tijdens hun examenreis. En ook Spaanse scholieren liepen het virus op het eiland op.

"Jongeren gaan wel naar partnerlocaties van ons om te feesten. Maar dat zou ook gebeuren als ze een losse vakantie zouden boeken. Dat is hun eigen verantwoordelijkheid."

Deltavariant
Lees ook:
Deltavariant rukt op onder onbeschermde jongeren: 'Maatregelen op de loer'

Niet naar de bar

In de Algarve in Portugal zit zelfs op eigen houtje feesten er niet meer in. De bar sluit daar om 15.30u om verdere uitbraken proberen te voorkomen. Jongeren die er daarom geen zin meer in hebben kunnen gratis omboeken of krijgen extra dagactiviteiten aangeboden, zoals surfen en suppen.

Als een gebied daadwerkelijk oranje wordt, wordt een jongerenreis overigens wel gecanceld, aldus de woordvoerder van Gogo.

Pubervakanties wel gecanceld

Aanbieder van kindervakanties Vinea heeft een andere keuze gemaakt. Vinea organiseert normaliter activiteitenvakanties, zoals surf, zeil- en ponykampen in Europa voor 7 tot 19-jarigen. Maar afgelopen maand heeft de reisorganisatie alle reizen naar Spanje en rondreizen door Europa afgezegd.

Ze houden het dit jaar dichter bij huis: de Belgische Ardennen of Nederland. Als een kind besmet raakt kan die zo gemakkelijk worden opgehaald door zijn ouders. Dat zou bij Spanje een stuk lastiger zijn.

Gratis
Lees ook:
Gratis testen voor vakantie, hoe gaat dat?

Steeds testen

De rondreizen leverden een ander praktisch probleem op: voor elke grensovergang weer opnieuw testen is wel heel onhandig, vertelt mede-oprichter Hein Roovers.

Een hoop verdrietige kinderen dus? "Ze reageren uiteraard teleurgesteld, maar zijn ook erg begripvol. We bieden gelukkig ook een hoop alternatieven."

Ja, vakantie in de EU! Zo gaat de coronapas werken

04:14
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief