Oplossing woningtekort

Rabobank wordt huisbaas: gaat 12.000 woningen bouwen

02 juli 2021 13:58 Aangepast: 02 juli 2021 14:08
Een artist's impression van de huurhuizen uit het SmartBuildsproject. Beeld © Rabobank

De woningnood is zo'n groot probleem geworden, dat Rabobank het heft in eigen handen neemt. De bank wil verspreid over het land 12.000 tijdelijke woningen laten neerzetten om te verhuren op de vrije markt.

De toekomstige huurders betalen per maand tussen de 753 en 1000 euro huur voor een appartement uit het project genaamd SmartBuilds. Voor een rijtjeshuis vraagt de bank maximaal 1250 euro huur per maand.  

Het gaat om modulaire huizen, die makkelijk ergens neergezet en ook weer afgebroken kunnen worden om te verplaatsen. De huizen gaan minimaal 50 jaar mee en kunnen daarna gerycled worden, belooft de bank

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

20 miljard van landelijke overheid nodig voor grootschalige woningbouw

Het is de bedoeling dat aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar de eerste spade de grond in gaat, vertelt woordvoerder Joris Hoff. De bank verwacht dat er maximaal 15 maanden zal zitten tussen het krijgen van de vergunning en de oplevering van de woningen. 

Maatschappelijk probleem

De bank kwam op het idee na bijpraatsessies in 14 regio's waar Rabo actief is. Het maatschappelijke probleem dat tijdens die gesprekken het meest genoemd werd: de krapte op de woningmarkt. Dat zorgt voor financiële problemen, ook bij klanten van de bank. 

Een artist's impression van de huurhuizen uit het SmartBuildsproject. Een artist's impression van de huurhuizen uit het SmartBuildsproject.

Vanuit de rol die de bank wil spelen in de maatschappij is de stap naar huizen (laten) bouwen en verhuren niet zo gek als deze op het eerste gezicht lijkt. Volgens topman Wiebe Draijer is het zelfs een hele logische. "We kennen de woningmarkt, de lokale woonbehoefte, hebben een sterk netwerk en partners in de bouw en hebben de ambitie om bankier van de energietransitie te zijn",aldus Draijer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gekte op woningmarkt, maar ook huizen al jaren te koop: 'Daar liggen kansen'

De bank steekt financieel gezien zelfs zijn nek uit, want het is nog helemaal niet zeker dat de investering in het bouwen van de woningen zich helemaal zal terugverdienen met de huurinkomsten, aldus Hoff. De bank wil niet zeggen hoeveel het in het project investeert. 

Gemeenten nu aan zet

Dat is onder meer afhankelijk van de medewerking van gemeenten, die de grond beschikbaar moeten stellen waar de woningen neergezet kunnen worden. Rabo is nu in gesprek met verschillende gemeenten om vergunningen te regelen die nodig zijn om toch woningen te bouwen op grond die voor andere doeleinden bestemd is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ProRail wil vele miljarden extra: alleen met goed ov is woningnood aan te pakken

En dat kon nog wel eens een probleem worden, vertelt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. Want er zijn genoeg partijen die kunnen en willen wat Rabo doet, en er is ook genoeg geld. "Het probleem is dat gemeentes niet meewerken of in onvoldoende mate."

"Die moeten meer locaties beschikbaar stellen voor dit soort initiatieven", vervolgt de hoogleraar. Het voordeel van het plan van de Rabo is dat het bedrijf kan schuiven tussen gemeenten met hun voorraad van 15.000 verplaatsbare huizen, legt Boelhouwer uit. 

Oplopend tekort

Via dochterbedrijf BPD, voluit Bouwfonds Property Development, is de bank al betrokken bij de bouw van 15.000 huurwoningen, maar deze stap is 'heel bijzonder', aldus Boelhouwer. Hij denkt dat het plan zal helpen bij het oplossen van het tekort aan woningen, dat de komende jaren zal oplopen van ruim 330.000 woningen tot 1 miljoen. 

We hebben echt een flexibele schil nodig, want reguliere woningen bouwen, dat duurt gewoon tien jaar en dat is te lang, legt Boelhouwer uit.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van