Onrust in de top

Tweede man Van Gogh Museum kreeg ontslagpremie van 75.000 euro

30 juni 2021 17:10 Aangepast: 30 juni 2021 20:41
Voormalig zakelijk directeur van het Van Gogh Museum Adriaan Dönszelmann. Beeld © ANP

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft Adriaan Dönszelmann, die eind vorig jaar vertrok als zakelijk directeur, een ontslagvergoeding van 75.000 euro betaald. Dat is de maximale vertrekpremie die wettelijk is toegestaan. Hij ontkent dat de toezichthouders het vertrouwen in hem hebben opgezegd.

Dönszelmann werkte tien jaar bij het museum, en was sinds 2013 zakelijk directeur naast voormalig algemeen directeur Axel Rüger. Na het vertrek van Rüger in 2019 leidde hij het museum een klein jaar alleen.

Vertrek

Al snel na het aantreden van Emilie Gordenker als nieuwe algemeen directeur in februari vorig jaar, stapte hij op. Eind oktober maakte het museum bekend dat Dönszelmann vertrok om directievoorzitter van MBO College Zuidoost te worden.  

Zijn vertrek bij het Van Gogh Museum stond niet op zich. Afgelopen anderhalf jaar namen ook drie andere leden van het management team afscheid; Milou Halbesma (publiekszaken), Ezra de Jong (bedrijfsvoering) en Nikola Eltink (museale zaken).

Ook uit de managementlaag daaronder vertrokken verschillende medewerkers, als Geer Oskam (fondsenwerving), Lilly van Empel (marketing) en Marthe de Vet (educatie). 

Uittocht

Begin deze week meldde RTL Nieuws dat ook de directeur van de commerciële dochterbedrijf Van Gogh Museum Enterprises, Ricardo van Dam, moet vertrekken. Het museum ontslaat hem, omdat hij in aanvaring kwam met Gordenker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Commercieel directeur Van Gogh Museum weg na conflict

Gordenker zei maandag dat de uittocht uit de top van het museum los staat van haar aantreden of het nieuwe beleid. "Het vertrek van de anderen heeft niets met mijn komst te maken."

Eerder zei zij in het Parool: "Dit waren mensen die al heel lang in het museum hadden gewerkt en voor iets anders kozen. Een ander deel kwam onder druk door corona. Dan ga je nadenken: wat wil ik nou eigenlijk."

Ontslagvergoeding

Nu blijkt dus dat Dönszelmann niet zonder vertrekpremie bij het Van Gogh Museum is vertrokken. Uit stukken in bezit van RTL Nieuws blijkt dat hij een ontslagvergoeding van 75.000 euro heeft ontvangen.

Onder de Wet Normering Topinkomens (WNT) is dat de maximale vertrekpremie die (semi-)publieke instellingen als musea mogen uitkeren.

Vertrouwen opgezegd

Inmiddels heeft algemeen directeur Gordenker ook een andere lezing over het vertrek van de voormalig zakelijk directeur. Hij zou tot zijn vertrek zijn gedwongen omdat de Raad van Toezicht het vertrouwen in hem had opgezegd, zei zij gisteren in NRC Handelsblad.

Evenals met de ontslagen commercieel directeur Van Dam zouden gesprekken over een 'juiste balans tussen kunst en commercie' met hem moeizaam zijn verlopen.

Algemeen directeur Emilie Gordenker van het Van Gogh Museum. Algemeen directeur Emilie Gordenker van het Van Gogh Museum.

Dönszelmann zegt onaangenaam verrast te zijn door de verklaring van Gordenker, omdat er geheimhouding is afgesproken over zijn vertrekregeling. Hij voelt zich daarom wel vrij om op haar uitlatingen te reageren. 

Gedwongen vertrek

Hij erkent dat er sprake was van een 'gedwongen vertrek', maar ontkent met klem dat dit het gevolg was van een verlies van vertrouwen in hem.

"Voor de komst van mevrouw Gordenker heb ik naar volle tevredenheid mijn rol als zakelijk directeur vervuld. Daarnaast heb ik, eveneens naar volle tevredenheid, in 2019 op tijdelijke basis de taken van de algemeen directeur waargenomen."

Verschil van inzicht

Hij acht het onwaarschijnlijk dat hij het vertrouwen van de toezichthouders zo snel na het aantreden van de nieuwe algemeen directeur verloor. "Die reden geloof ik dus niet. Het lijkt er op dat ze het zelf ook niet meer weten. Wat mij betreft was er sprake van een verschil van inzicht over het te voeren beleid."

In een reactie licht Gordenker haar eerdere uitlatingen toe. "Adriaan is vertrokken omdat er verschillen van inzicht zijn ontstaan ten aanzien van de bestuurlijke koers van het museum. Hieruit is het besluit voortgekomen om de wegen te laten scheiden. Dit was niet mijn besluit, maar dat van de Raad van Toezicht in overleg met Adriaan."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van